Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Diabet održao prezentaciju priručnika o šećernoj bolesti kod djece

Večeras u Velikoj sali općinske zgrade je održana prezentacija “Priručnika o šećernoj bolesti kod djece za prosvjetne radnike i pedagoge” koji su izradili mr. sci. prim dr. Diana Štimjanin-Koldžo i prof. dr. sci. Salem Alajbegović. Izdavač priručnika je Zavod za javno zdravstvo ZDK, a  napravljen je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva ZDK, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Sponzori na ovom projektu su bili Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK i Novo Nordisk Pharma doo iz Sarajeva.
Promocija Priručnika bit je upriličena kao jedna od nekoliko manifestacija koje će Udruženje dijabetičara “Diabet” u saradnji sa Savezom udruženja dijabetičara ZDK i Zavodom za javno zdravstvo ZDK organizirati u Visokom kao način da se privuče pažnja na bolest koja pogađa sve veći broj ljudi.
“Šećerna bolest je hronična neizlječiva bolest kako za djecu tako i za odrasle. Ona nastaje zato što se ne proizvodi inzulin ili se proizvodi inzulin koji nema svoj efekat. Pristup liječenju kod djece kao i kod odraslih je timski pristup, on podrazumijeva roditelje, dijetecijelu okolinu, dakle nastavnike, pedagoge i njihove prijatelje. Svrha priručnika je bila ne prepadnemo naše pedagoge u školama i nastavnike, nego čak naprotiv, samo da im pokažemo da mi svi jako puno učimo. Koliko smo projektom mi učili jedni od drugih tako smo projektom došli do toga da mi moramo da naučimo i roditelje i djecu koja su spremna da prihvate dio svoje odgovornosti prema svojoj bolesti te da pomogneo nastavnicima i pedagozima kako prići ovakvoj djeci”
rekla je dr. Štimjanin- Koldžo koja je vodila promociju, te je dodala da je priručnik napisan običnim svakodnevnim jezikom tako da se svi mogu snaći u njemu.
Haris Delić, generalni sekretar Saveza udruženja dijabetičara u ZDK je rekao: “U ZDK ima preko 15 000 oboljelih od dijabetesa, od čega je oko 120 oboljele djece. Ove godine Savez se izborio da ZDK daje 10 trakica mjesečno za dijabetičare starije od 18 godina i to će početi 1.1.2016. godine.”
Proudly powered by WordPress