Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Podsjećanje na događaje koji su obilježili 2015. u ZDK-u

U Zenici ni ove godine nema organiziranog dočeka Nove godine na otvorenom. Nema ni posebne praznične atmosfere, izuzev skromno okićenih ulica i uličnih prodavača novogodišnjih paketića i standardnih rekvizita, prskalica i petardi. Većina Zeničana će Novu godinu dočekati u kućnom ambijentu, u krugu porodice, iako hoteli i ugostiteljski objekti nude prigodne sadržaje. Bez obzira na to, građani priželjkuju da 2016. bude sretnija i bolja od ove koju ispraćamo.

Godina na čijem smo kraju biće upisana crnim slovima u porodicama četverice rudara koji su smrtno stradali u jami Begići-Bištrani u kakanjskom rudniku. Kakanj će je pamatiti i po pokretanju klizišta u naselju Bare, kada je jedna osoba smrtno stradala, tri osobe povrijeđene, a 27 porodica ostalo je bez svojih domova. 2015. godina je u ZDK-u bila i u znaku učestalih radničkih protesta, negodovali su rudari zeničkog Rudnika, radnici kakanjskog Rudstroja i zavidovićke „Krivaje Mebl“.

Obilježile su je i promjene vladajuće većine, a zatim rekonstrukcija Kantonalne vlade, no budžet kantona je stabiliziran što je nakon dužeg perioda ohrabrenje.

Svijetle tačke ove godine su bili nastupi nogometne reprezentacije BiH, iako nas Zmajevi nisu odveli na Evropsko prvenstvo, a uspjesi Amela Tuke, posebno „zlatna“ bronza sa Svjetskog atletskog prvenstva u Brazili bez sumnje je događaj koji je posebno obradovao građane ovog Kantona.

Građani Zenice su se tokom godine suočavali sa prekomjernim zagađenjem, a posljednjih nekoliko dana bez magle kao da je ulilo malu dozu optimizma, pa su i očekivanja od 2016. godine blago optimistična.

Proudly powered by WordPress