Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kinezi napravili dron sposoban za transport ljudi

Mogućnosti dronova iz dana u dan su veće, od snimanja videa, do transporta robe. Međutim, malo je ko očekivao da će ove letjelice u skorije vrijeme moći prevoziti ljude. Kineska kompanija Ehang upravo je to uspjela, razvivši uređaj sposoban za transport ljudi.
Model 184 izgleda poput malog helikoptera.

Letjelicu u kojoj ima mjesta za jednu osobu nosi ukupno osam propelera. Maksimalna brzina u zraku iznosi 99 kilometara na sat, a pomoću jednog punjena baterije moguće je preletjeti udaljenost do četiri kilometra.
Dužina drona iznosi pet metara, ali se pojedini dijelovi mogu saviti, tako da se u slučaju potrebe može dodatno smanjiti. Njegova težina iznosi oko 200 kg.
Kako su javili iz kompanije Ehang, 184 će funkcionisati tako što će korisnik u kompjuter uređaja unijeti koordinate slijetanja, pritisnuti dugme za start, te “uživati do kraja leta”. Također, dron posjeduje mnoštvo sigurnosne opreme kao što su pričuvne baterije, program za spuštanje letjelice kod prvih znakova opasnosti, te službu za podršku korisnicima koja će raditi 24 sata.

Ehang smatra da je ovaj vid transporta mnogo sigurniji od automobilskog s obzirom na to da su, prema riječima kompanije, ljudi najveći krivci za nesreće.

Zasad još uvijek nije poznata tačna cijena modela 184, a iz kompanije javljaju da će ista biti objavljena po dobijanju saglasnosti kineskih vlasti za korištenje drona u saobraćaju.

Proudly powered by WordPress