Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gradska uprava Zenice subvencionira troškova grijanja ugroženih građana

Gradsko vijeće Zenice je, u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, na posljednjoj sjednici donijelo odluku o subvencioniranju troškova grijanja za pojedine socijalne grupe građana.

Pravo na subvencije ostvariti će osobe koje tokom sezone grijanja koriste pravo na stalnu novčanu pomoć kod Javne ustanove Centar za socijalni rad Zenica, a njima će se subvencionirati mjesečni računi u cjelokupnom ili 50 postotnom iznosu mjesečnih računa za usluge centralnog grijanja, ili troškovi alternativnog grijanja u jednokratnom iznosu od 200 KM. Ove subvencije neće moći dobiti korisnici stalne novčane pomoći koji su nastanjeni u naselju „Kamp Putovići“ kod Zenice za koje gradska uprava plaća električnu energiju.

Javno preduzeće «Grijanje» Zenica će troškove grijanja ispostavljati mjesečne račune Centru za socijalni rad Zenica, koji će voditi ovaj postupak na osnovu dokumentacije o korisnicima stalne novčane pomoći. Potencijalni korisnici prava na subvenciju mogu biti samo osobe s evidencije Centra i to korisnici stalne novčane pomoći kao najugroženija domaćinstva na području Grada Zenica.
Procjenjuje se da bi oko 800 korisnika mogli ostvariti pravo na subvencioniranje troškova grijanja, jer je i protekle godine ovo pravo ostvarilo ukupno 737 korisnika, od čega je za njih 675 ostvarilo subvencije za čvrsto gorivo, dok su 62 korisnika ostvarila subvencije na ime centralnog grijanja. Za sve korisnike subvencija grijanja tokom 2015. godine utrošeno je 151.648 KM, dok je za ovu godinu planirana suma od 180.000 KM.

Proudly powered by WordPress