Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ono kad kontaš da je Erdogan levat pa umjesto donacije iz Turske dižeš kredit od 4,5 miliona eura za vodosnabdijevanje

Pisao je o tome Visoko.co.ba, ukazivao na svu turkofilsku ludost nedorasle visočke vlasti još 2012.godine kada su vazelinskim putem i neobjašnjivom mazohističkom zasljepljenošću spram svega turskog putovali na ekskurzije po Bosforu da prose za Visoko i za sebe lično. Nije bilo tu nikakve politike osim infantilne potrebe da misliš kako radiš nešto dobro i ispravno za Visoko, a pri tome dugoročno nanosiš očiglednu štetu.

Evo i zašto.

Sjećamo se, a moderne tehnologije i pretraživači na internetu svjedoče tome, kako nam je vlast obećala, pozivajući se na Erdogana lično, kako će nam Turci riješiti pitanje vodosnabdijevanja kompletne općine još do proljeća 2013. i kako će sve to koštati cca.10.000.000KM i kako je turskim stručnjacima to zajebancija projektovati i riješiti. Danas, u januaru 2016. svjedočimo odluci Vlade FBiH koja odobrava zvaničnom Visokom inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osiguraju sredstva za realizaciju Projekta „Dogradnja gradskog vodovoda sistema Općine Visoko – podsistem Gračanica i podsistem Moštre” u iznosu do 4.500.000 eura.

Pa kredit zna uzeti svako, problem je kako ga vraćati. Bar mi u Visokom znamo kako hoda to oko tih kredita, najveća bankarska afera u BiH ikad poznata kao afera “Mušinbegović” bi trebala biti upozorenje. To je afera u kojoj su učestvovale gotove sve visočke hodže, a posljedice svega i danas su evidentne.

I šta bi sa tim Erdoganovim stručnjacima?

U vrijeme kada se trebala realizovati sva ta priča, Erdoganovi Turci su shvatili da je političko Visoko jedan neozbiljan partner za organizovanje iftara, a kamo li za projekat vodosnabdijevanja vrijedan 10.000.000KM. Neozbiljnost je iskazana u fakultativno/turističkom odlasku načelnice Općine u SAD u vrijeme kada su stručnjaci trebali da zvanično počnu sa radovima. Paralelno sa ovim neozbiljnostima i političkim turizmom aktuelne vlasti u turskoj ambasadi su se počeli pitati da li je politički dilentatizam ili neznanje razlog sve češćeg i jačeg pisustva Gulena i Hizmeta u Visokom!? Tada ujedinjeni predsjednik najjače stranke i načelnica pojašnjavali su naivnim privrednicima na stranačkim ručkovima kako je Visoko.co.ba krivac narušenih odnosa između turske ambasade i Visokog jer se tobože piše negativno?

Istina, zvaničnici ambasade su iščitavali tekstove da vide s kim imaju posla, ali za to im uopšte nije trebao Visoko.co.ba da shvate skrivene balijsko pihtijarske namjere aktuelnog Visokog. Zvanična web stranice Općine i plaćenički režimski medij su ih direktno izvještavali o tome kroz promociju časopisa “Novo Vrijeme” u Velikoj sali Općine Visoko ili recimo još “gore”, kolektivna posjeta visočkih privrednika u organizaciji Gulenovaca kada su posjetili i s ponosom se slikali ispred najvećeg opozicionog lista Zaman čije novinare i urednike Erdoganova policija redovno hapsi?

Prije toga budući “investitori” za vodosnabdijevanje su znali kako se “Munibovo” Visoko bratimilo sa općinom Kartal koja opet pripada “Kemalistima”. A da ne spominjemo intezivna druženja i predavanja koja su se srijedom održavala u Visokom u organizaciji predstavnika vlasti sa privrednicima i Gulenovcima u čije škole su mahom upisivana djeca bogatijih Visočana.

U konačnici, Erdogan pametan kakav i jeste brzo je provalio male sitne balijsko pihtijarske namjere lokalnih političarčića kao i njihovu nedoraslost bilo čemu ozbiljnom, te im je poklonio nekoliko kamiona smećara sa kojima su slavodobitno kompleksaši kružili kroz Visoko uz završetak započetih radova na spomeniku gluposti ove vlasti zvanom “Kulturni centar u Prijekom”. Javno je ponizio sve visočke turkofile kada je odbio doći u Visoko prilikom zvanične posjete Sarajevu, a samim tim poslao i jasnu poruku da od rješavanja pitanja vodosnabdijevanja Visokog neće biti realizovano turskim “bratskim” parama.

Naravno, sada se o tome u Visokom ne priča, to se gura pod tepih i odjednom je prihvatljiva i karcenogena voda iz Vareša  (kako je nazvaše u SDA kada je istu htio u Gračanicu da dovede Muhamed Husić iz SDP-a), a evo plasiraju nam i priču da je veliki politički poduhvat zavaliti se 4,5 miliona eura u kredit da bi sami rješavali to pitanje.

Ostaje nada da pamćenje birača nije kao u pernatih životinja i da će u oktobru imati sve ovo na umu prilikom glasanja na izborima.

https://www.youtube.com/watch?v=QYW-FljM_V0

Proudly powered by WordPress