Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amina Adilović u Seniorskoj karate reprezentaciji BiH: Tek mi predstoje najbolji rezultati

Amina Adilović (21) jedina je djevojka sa hidžabom u Seniorskoj karate reprezentaciji BiH koja titulu državne prvakinje u karateu ponosno nosi osam godina. Njeni višegodišnji rezultati odlikovani su prije par noći na manifestaciji Izbor sportiste godine BiH gdje je Amina proglašena najboljom studenticom sportistkinjom u zemlji.

U razgovoru za Anadoliju ističe kako je takvo odlikovanje priželjkivala ali ga nije očekivala.

“Za mene je ta noć zaista značajna, prvenstveno zato što mi je to prva nagrada Sportskog saveza BiH. Dobila sam nagradu na najuspješniju sportistkinju student za 2015. godinu. Bila sam nominovana ali se nisam toliko baš nadala. Dva dana prije izbora najboljeg sportiste trener mi je javio i bila sam presretna”, ističe Amina.

Karate, borilačku vještinu koja koristi sve dijelove ljudskog tijela u svrhu samoodbrane zavoljela je prije 13 godina kada je u karate klubu “Mladost Vitez” pod vodstvom brata trenera, započela svoje prve karate korake. Kao devetogodišnja djevojčica, kako kaže, nije vjerovala da će taj sport ubrzo postati njen neodvojiv životni dio.

“Kada sam počinjala imala sam osjećaj da baš i nisam talentovana za to ali sam bila uporna i zaista sam mnogo trenirala kao djevojčica i željela sam da budem što bolje. Taj moj napor i trud su me četiri godine kasnije dovele do toga da budem državna prvakinja BiH u dječijoj konkurenciji, od tada ima već osam godina kako sam državna prvakinja BiH i reprezentativka BiH”, govori Amina.

Za 13. godina treniranja svoj najbolji rezultat ostvarila je osvojivši treće mjesto na Mediteranskom prvenstvu u Italiji 2011. godine što je ujedno i prva takva medalja u BiH ikada.

Zlatni niz medalja nastavila je i godinama kasnije.

“Protekla 2015. godina za mene je bila zaista jako uspješna, izdvojila bih rezultate sa sedmog Evropskog univerzitetskog prvenstva gdje sam osvojila treće mjesto pojedinačno u katama i prvo mjesto sa klupskim kolegicama u borbama ekipno. Imali smo veliku konkurenciju tada. Te medalje su bile zaista veliki rezultat. Osim tih uspjeha, bila sam na posljednjem državnom prvenstvu za seniore u Mostaru prva u borbama do 55 kilograma”, naglašava.

Bez obzira na izvanredne rezultate koji je prate, Amina tvrdi kako joj najbolji rezultati tek predstoje.

Svakodnevno trenira u univerzitetskom klubu Bosna sa još četiri djevojke i 15 muškaraca. Već početkom februara nastupa na izbornom takmičenju gdje će se pokušati izboriti za mjesto u reprezentaciji koji joj garantuje nastup na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu.

“Nakon toga imat ću državno prvenstvo koje će biti odlučujuće za izbor reprezentativaca za nastup na Evropsko prvenstvo u Francuskoj u maju ove godine. Kasnije u julu i augustu imat ću Svjetske univerzitetske igre u Zagrebu i Rijeci nakon čega slijedi Svjetsko univerzitetsko prvenstvo u Portugalu“, pričala je Amina.

Karate, kako kaže Amina, ni po čemu nije “muški sport” kako ga mnogi nazivaju čemu u prilog ide činjenica da se za njega odlučuje sve više djevojaka.

“Za djevojke karate je jako lijep sport, prvenstveno zbog kata, lako se nauče napadi i odbrana i to bez povrede. To je primamljiv sport za djevojke koje sve češće danas traže da uče samoodbranu “, kazala je.

Iako od početka treniranja karatea nije nosila hidžab, dodaje kako je to oduvijek željela. Podsjetila je da je Svjetska karate federacija (WKF) 2011. godine donijela pravilo zabrane nastupa na takmičenjima takmičarkama sa hidžabom što je povučeno krajem 2012. kada je na svim takmičenjima u okviru WKF-a odobreno nošenje jedinstvenog modela hidžaba za sve takmičarke islamske vjeroispovijesti.

“Što se tiče karatea i djevojaka sa hidžabom, jeste nas malo ali na našu sreću i u našu korist prije par godina Svjetska karate federacija riješila je pitanje takmičenja djevojaka sa hidžabom i nemamo prepreka. U to vrijeme nisam bila pokrivena, iako sam težila tome i bilo mi je drago kad se ta odluka donijela. Bilo mi je to i olakšavajuće da dođem do te odluke da nosim hidžab”, istakla je dodajući da je hidžab nikada nije omeo u ispunjavanju bilo kakve obaveze.

Hidžab je ne ističe i ne razlikuje od drugih u društvenom ili sportskom životu, rekla je.

“Iskreno, nisam imala nikad loših situacija takvih. Vjerovatno da ima nekih negativnih komentara ali zaista nikakvi nisu stizali do mene. Bili su to samo pozitivni komentari. Vidjela sam na licima mojih drugarica, karatašica da su zaista iskreno sretne zbog mene što sam takva kakva jesam”, zaključila je Amina.

Proudly powered by WordPress