Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nishani i Čović: Albanija i BiH bez otvorenih pitanja

Predsjednik Republike Albanije Bujar Nishani, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, iskazao je danas punu podršku suverenitetu i integritetu BiH, čestitajući bh. institucijama na do sada poduzetim reformama radi približavanja Evropskoj uniji.

Na pres-konferenciji, nakon sastanka zvaničnih delegacija dviju zemalja, Nishani je istaknuo da su BiH i Albanija zemlje koje pripadaju istom regionu te da imaju težnje ka evropskim integracijama.

Kako je albanski predsjednik kazao, ostvareni su kontakti dviju zemalja na najvišem nivou, zabilježen je porast razmjene robe te je naglasio da postoji mogućnost povećanja te razmjene.

Iznio je podatak da je danas u Albaniji 16 kompanija iz BiH koje su uključene u razvoj industrije i ekonomije te zemlje i  da je prioritet dviju zemalja jačanje ekonomske saradnje radi još većeg razvoja, a mišljenja je da će obje zemlje imati koristi od jadransko-jonske magistrale.

Izrazio je želju da BiH pruži podršku Kosovu za članstvo u Jadranskoj povelji, izražavajući uvjerenje da će taj korak doprinijeti daljnjoj stabilizaciji u ovom regionu, a poželio je  da građani BiH i Albanije uskoro posjećuju jedni druge bez korištenja pasoša, odnosno uz ličnu kartu.

Osvrnuo se i na pitanje priznavanja dokumenata građana Kosova u BiH, smatrajući da bi taj korak bio dobar za cijeli region, ističući opredijeljenost Albanije za dobrosusjedske odnose.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović mišljenja je da treba intenzivirati odnose BiH i Albanije u kulturnoj, privrednoj i svakoj drugoj oblasti.

Naglasio je da je bh. delegacija upoznala goste iz Albanije o ulozi Predsjedništva BiH da bi evroatlantski put bio ubrzan, ali i da bi BiH preuzela ulogu onih koji trebaju stabilizirati prilike u cijelom okruženju.

„Euroatlantski put za BiH nema alternativu, a od prijatelja iz Albanije očekujemo podršku na aktiviranju Akcijskog plana za MAP u Varšavi. Želimo dobre odnose sa susjedima i rješavanje pitanja koja su još otvorena“, pojasnio je Čović.

Povijesnim zadatkom za BiH, Čović je nazvao odupiranje entropiji koja može zaustaviti BiH u njenim planovima, ali važno je i osigurati da se u skoroj budućnosti ne razmišlja o destabilizaciji političkih i svakih drugih prilika u ovom regionu.

Stava je i da je potrebno finalizirati još nekoliko međudržavnih sporazuma da bi se bez problema mogli realizirati svi projekti na kojima se želi raditi.

Kako je istaknuto dvije zemlje imaju dobre prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, a nije izostala ni podrška Albanije BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Prethodno su Nishanija uz intoniranje himni dviju zemalja te uz najviše državne i vojne počasti dočekali Čović i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Nishani bi se danas trebao susresti i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a planiran je i svečani prijem na kojem će biti predstavljeno Udruženje bosanskohercegovačko-albansko prijateljstvo.

Proudly powered by WordPress