Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako su The Doors, Moby i Joy Division dobili imena

Ponekad, muzičari traže inspiraciju u književnosti. Klasična literatura u pank bendu?

The Doors

Grupa je dobila ime po nazivu knjige eseja Aldousa Huxleyja “Vrata percepcije” iz 1954. godine. I naziv Huxleyjeve knjige inspirisan je drugom knjigom “Brak raja i pakla”, engleskog pjesnika Williama Blakea.

Joy Division

Prvobitni naziv benda bio je “Varšava”, ali su ga ubrzo promijenili u “Joy Division”, da ih publika ne bi miješala sa drugim londonskim benom čiji naziv je bio “Varšavski pakt”. Novonastali naziv inspirisan je knjigom “Kuća lutaka” po pripovijedci poljskog JevrejinaJewel DeNura koji je pisao pod pseudonimom Ka-cetnik 135633. pripovijetka ima temu Drugi svjetski rat, a naziv Joy devision bio je korišćen u slengu za grupu žena koje su u koncentracionom logoru u nacističkoj Njemačkoj bile prisiljavane da služe nacistima za njihovo seksualno zadovoljavanje.

Moby

Richard Melville Hall, poznatiji kao Moby, nadimak je dobio od roditelja koji su mu, kada je bio mali, rekli da je autor “Moby-Dicka” Herman Melville s njima u rodu. “Osnova za moj nadimak leži u priči da je Herman Melville moj pra pra pra stric”, rekao je Moby jednom prilikom za CNN.

Titus Andronicus

Pank bend iz Nju Džersija ime je dobio po djelu Williama Shakespearea koje se vodi kao jedno od njegovih najkrvavijih i najnasilinijih djela. “Kada je jedna osoba koja je trebalo da bude dio benda nabrajala primjre imena benda koji bi mogli da budu “kul”, među njima je bilo i Titus Andronicus koje mi se odmah urezalo kao najbolje”, izjavio je jednom prilikom gitarista i pjevač benda Patrik Stikles i dodao: “Želio sam da se bend uklopi između zamišljenih elemenata ljudskog stanja i  nas koji želimo da vidimo krv i brutalnost”

Proudly powered by WordPress