Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Civilna zaštita u ZDK-u mora imati još bolje spasilačke službe

U okviru obilježavanja “Svjetskog dana civilne zaštite“, pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona održali su svečanu sjednicu na kojoj su sumirani rezultati  i dodijeljene zahvalnice privrednim društvima, institucijama, organizacijama i pojedincima za doprinos u jačanju sistema zaštite i spašavanja ljudskih života i imovine.

U protekle dvije godine područje Zeničko-dobojskog kantona bilo je ugroženo s velikim poplavama i pojavom velikog broja klizišta od kojih se još ova lokalna zajednica nije oporavila.

-Mi se još oporavljamo od poplava i klizišta iz 2014. godine i nastojimo stvoriti uslove za normalan život na ugroženim područjima, a istovremeno moramo djelovati i preventivno. Primarna zadaća nam je konstantno obučavanje, uvježbavanje, opremanje i osposobljavanje svih struktura civilne zaštite da bismo, u slučaju novih katastrofa, bili još spremniji. Preventiva se ne odnosi samo na nas, nego na sve u sistemu vlasti u ovom kantonu i trebalo bi ostaviti više prostora za ulaganje sredstava i u ovaj segment rada – istakao je direktor Uprave civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK-a i resorni ministar Fahrudin Brkić naglasio je da preventivno djelovanje i obuka pripadnika civilne zaštite i građanstva nema alternativu te  da treba jačati koordinaciju svih subjekata, zatim opremati spasilačke službe čiji pripadnici moraju biti spremni i obučeni za djelovanje u vanrednim okolnostima.

Proudly powered by WordPress