Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Učenici visočke Medrese “Osman ef. Redžović” učestvovali na debati u Tuzli

Prije nekoliko dana je održana 17. debata učenika srednjih škola „Razumijevanje nasilja kod mladih“ u Behrambegovoj medresi u Tuzli, na kojemu je među 31 školom iz BiH, Crne Gore i Srbije, učestvovala i Medresa “Osman ef. Redžović”.

Medresu je u takmičarskom dijelu predstavljao Hasandić Amar, ali se nije plasirao u finalnu debatu kao predstavnik grupe (takmičari su podijeljeni u 3 grupe između kojih je svaka, na osnovu procjene žirija za finalni dio davala po jednog predstavnika). Uvid u sam tok kvalifikacinog dijela za takmičare, žiri koji je odlučivao, propozicije i način izbora predstavnika grupe još uvijek je direktno pod ingerencijama organizatora.

U radu grupnih radionica učestvovali su Mehdi Šanjta (koji je izlagao rezultate grupe) i Harun Alijagić. U završnoj sesiji, u diskusiji su učestvovali Amar Hasandić i Mehdi Šanjta, sa vrlo zapaženim nastupom.

Kao novina, u ovogodišnjoj debati, svi učesnici su imali mogućnost, putem glasačkih listića da biraju pobjednika, što je na u odnosu na dosadašnju praksu, značajan kvalitativni iskorak u poboljšanju takmičarskog dijela.

Po okončanju debate, svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice i prigodni pokloni, a domaćin je sve učesnike počastio zajedničkim ručkom.

“Učešće na debati bila je prilika za brojne pozitivne kontakte među nastavnicima i učenicima, kao i razmjena iskustava, jačanje veza među institucijama i pjedincima. Naše učešće ocjenjujem pozitivnim, iskustva koja smo stekli, uz odlično jednodnevno druženje svakako je imalo pozitivan efekat na naše predstavnike, a vjerujem, prezentacijom zaključaka debate u našoj ustanovi i iskustava sa debate da će efekti biti vištruko korisni u smislu prevencije prepoznavanja nasilja kod mladih”, poručili su iz visočke medrese.

Proudly powered by WordPress