Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Velike podjele u Savezu samostalnih sindikata BiH: Bajramović “istjerao” grafičare i trgovce

Sindikat grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH i Sindikat radnika trgovine BiH više nisu dio Saveza samostalnih sindikata BiH. Tu informaciju je za Faktor potvrdio Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema Bajramovićevim riječima, ta odluka je donesena na sjednici Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH, uz obrazloženje da je „širi spektar razloga“ utjecao na donošenje te odluke.

Razduživanje imovine

Mnogo konkretniji je bio Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, koji je kao krivca označio Bajramovića.

– On je sebi dao za pravo, bez ikakvog pravnog osnova, da nas izbaci i to će vrlo brzo imati epilog. Započet ćemo postupak razduživanja imovine i naših prava osnivača. On ima samo pravo članice, a mi pravo osnivača – izjavio je Toskić za Faktor.

Govoreći o razlozima koji su doveli do ove situacije, Toskić ističe nezadovoljstvo radom rukovodstva Saveza samostalnih sindikata BiH.

 Izbačeni zbog podrške

– Njihova koncepcija rada je bila da samo sebe lično promovišu i namire, a svi ostali nisu bitni. Grupa ljudi je imala jako visoke plaće i to su čuvali na konto Saveza. Čovjek se tu nalazi od 1993. godine, sam je sebe uveo u radnu obavezu da ne bi učestvovao u ratu i 24 godine je u Sindikatu – tvrdi Toskić.

Sindikat radnika trgovine BiH je izbačen, prema Toskićevim tvrdnjama, samo zbog podrške Sindikatu grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH.

Proudly powered by WordPress