Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Salkić: Ferhadija je simbol je naše volje, snage i želje da idemo u bolju budućnost

Ramiz_Salkic
Ramiz Salkić

– Ferhadija je jedan od najznačajnijih objekata osmanske arhitekture u BiH, ali nju ne možemo posmatrati samo iz toga ugla, jer je mnogodimenzionalan fenomen. Svakodveno srećem ljude različitih nacija i vjera i slušam kako kažu da je Ferhadija mnogo više od džamije. Ona je simbol jednoga podneblja, simbol zajedničkog življenja na tom podneblju i svojim prisustvom asocira ljude na vremena povjerenja, tolerancije, miroljubive koegzistencije, ne samo u Banjoj Luci već u cijeloj Bosni i Hercegovini – naglašava Salkić.

Kada je spriječeno postavljanje temeljca za njenu obnovu, 2001. godine to nije bio, kako kaže, napad samo na džamiju, već napad na koncept multietničke i multikonfesionalne Bosne i Hercegovine.

Danas, deceniju i po poslije toga mi možemo konstatovati da je, ukazuje Salkić, ipak pobijedio univerzalni koncept, na kojem počiva svijet – da se ova zemlja kreće ka stabilizaciji, kao zemlja ravnopravnih naroda i građana.

Salkić za Fenu podsjeća da je značajan napor uložen da se to postigne.

VH-Ferhadija-Banja-Luka-2
Ferhadija

-I svi znamo da još mnogo posla ima, ali to su izazovi koji stoje pred nama, smatra entitetski potpredsjednik.Podsjeća i da, kada se desio incident 2001. godine, taj događaj je utjecao značajno na smanjenje intenziteta povratka.

-Ljudi su bili u strahu i gubili su nadu. Sada, svi očekujemo drugačije efekte i nadamo se njima- kaže Salkić.

Uvjeren je da će džamija Ferhadija doprinijeti značajnoj relaksaciji odnosa u Banjoj Luci i u cijeloj BiH, a o tome govori i potvrda da će vodeći politički i vjerski zvaničnici iz srpskog naroda u BiH biti prisutni na otvaranju Ferhadije, kao i da će doći brojni gosti iz regiona.

U organizaciju otvaranja banjalučke Ferhadije uključene su sve sigurnosne službe, prije svega MUPRS, tako da očekuje veliku, dobro organiziranu i sigurnu svečanost.

-Ferhadija je značajan graditeljski projekt, a završetak njene gradnje simbol je naše volje, snage i želje da idemo u bolju budućnost- zaključio je u razgovoru za Fenu potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić.

Proudly powered by WordPress