Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Faktor: SDA odredila kandidate za načelnike u 50 općina

Na predstojećim lokalnim izborima SDA će kandidirati svoje ljude u ukupno 104 općine. Od toga, u 50 općina će imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike, a u još sedam općina podržat će kandidate SBB-a, u skladu s koalicionim sporazumom ove dvije stranke.

Značajan broj kandidata koji su i do sada uspješno obavljali funkciju načelnika, odnosno gradonačelnika, kandidirani su ponovo za istu funkciju. Što se tiče općinskih vijeća, na ukupno 99 lista koalicije SDA-SBB, nosioci su kadrovi SDA. Na ovim listama naći se se ukupno 2.217 kandidata ove stranke.

  • Zastupljenost žena

Kadrovska komisija Stranke je zaključila da se u postupku predlaganja kandidata nije vodilo računa samo o formalno-pravnom ispunjavanju zakonom propisanih uvjeta o zastupljenosti spolova, nego je Stranka pokazala i visok stepen razumijevanja za pitanje zastupljenosti žena na listama SDA, tako da su žene nositeljice listi u devet općina, sa ukupno 918 kandidatkinja na listama. Osim toga, Kadrovska komisija Stranke navodi da je više od 50 posto kandidata i kandidatkinja koji prvi put učestvuju na izborima, a među njima je najviše mladih.

SDA-LISTA-KARTAPostoji i nekoliko općina za koje su donesene posebne odluke. U javnosti najviše spominjani primjer je Srebrenica. SDA je za ovu općinu imenovala nosioca liste za Skupštinu općine, ali je donosena odluka o podršci Ćamilu Durakoviću, zajedničkom kandidatu patriotskog bloka stranaka.

  • Odluka za Bihać

U općini Stolac za načelnika je kandidiran Salmir Kaplan, ali će u ovoj općini biti oformljen blok koj će osim SDA i SBB-a činiti i još neke stranke, tako da bi nosilac liste trebao doći iz redova SDP-a BiH. Osim toga, za Bihać još uvijek nije donesena odluka o kandidatima za načelnika i za općinsko vijeće i to bi trebalo biti okončano do kraja ove sedmice. Podsjećamo, krajnji rok za predaju kandidatskih lista stranaka i koalicija istječe 4. jula, nakon čega će Centralna izborna komisija obaviti proces provjere i ovjeravanja kandidata za predstojeće lokalne izbore.

  • I Pjanić uz Durakovića

Sve veći broj poznatih i uspješnih Bosanaca i Hercegovaca iz cijelog svijeta daje podršku kandidaturi Ćamila Durakovića za načelnika Općine Srebrenica. Posljednji koji je to učinio je proslavljeni fudbalski as, reprezentativac BiH i odnedavno član Juventusa, Miralem Pjanić.

U kratkom videu koji je snimio, Pjanić je pozvao građane da glasaju za Durakovića.

Ovakvi pozivi su značajni, s obzirom na veliki broj ljudi koji su u toku rata protjerani iz Srebrenice, ali i iz cijelog Podrinja, a koji su trenutno raseljeni širom svijeta. Upravo njihov glas može donijeti prevagu probosanskim strankama u utrci za načelnika Srebrenice.

Proudly powered by WordPress