Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iako Agencija za nadzor osiguranja izvrsno posluje, njen direktor Adnan Delić nova žrtva SDA-HDZ kadroviranja

Vlada Federacije BiH krajem marta obustavila je konkurs za izbor i imenovanje novog direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH, a Ministarstvu finansija je naloženo da pripremi novu konkursnu proceduru, obajvila je nedavno novinska agencija Patria.

Prema prvim informacijama, na čelo Agencije je prema koalicionoj raspodjeli plijena između SDA i HDZ-a trebao doći neko iz stranke Dragana Čovića. Međutim, obustavljanje konkursa otvorilo je prostor za nove špekulacije o razmjeni pozicija između Čovića i Bakira Izetbegovića. Navodno je lider HDZ-a Izetbegoviću ustupio ovu poziciju na koju na koju šef SDA planira instalirati nekog iz “familijarnih bankarskih krugova” okupljenih oko, njemu (pre)bliske, BBI banke. U zamjenu za imenovanje “svog čovjeka” na važnu poziciju u federalnoj Agenciji za bankarstvo, čelnik SDA će po svemu sudeći žrtvovati Adnana Delića, aktuelnog direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Podsjećamo, Delić je na ovu poziciju izabran u novembru 2014. na mandat od četiri godine. Vlada FBiH jučer je jednoglasno usvojila izvještaj o radu Agencije kojom Delić rukovodi i to uz konstataciju da “Agencija nikada nije bolje i kvalitenije radila”. No, bez obzira na uspješno poslovanje, Izetbegović je očigledno već odlučio Delića žrtvovati za osobu iz “familijarnog-biznis kluba” i pritom svom partneru Čoviću prepustiti važnu poziciju direktora Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Iako ovaj sramni primjer ne treba posmatrati drugačije nego kao političku eliminaciju stručnih kadrova za račun stranačko-familijarno-podobnih birokrata, baš zbog činjenice da se u Izetbegovićevoj političkoj platformi na prvom mjestu nalazi “borba za Bošnjake, borce i Armiju BiH”, nije nevažno kazati kako se kompletno licemjerje te politike ogleda u činjenici da je Adnan Delić sin armijskog generala Rasima Delića, ratnog komandanta Armije RBiH čije tekovine, kao, Izetbegović dosljedno brani…

Proudly powered by WordPress