Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nikšić: Organizacija referenduma o Danu RS predstavlja vrhunac urušavanja države

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da organizacija referenduma o Danu RS od strane institucija ovog bh. entiteta predstavlja vrhunac urušavanja države, te neustavan i nezakonit pokušaj poništavanja odluka Ustavnog suda BiH.

– Jasno je kako ne postoji ustavni osnov za organizovanje referenduma o presudama Ustavnog suda BiH, jer su odluke Ustavnog suda konačne, obavezujuće i svako njihovo neprovođenje predstavlja krivično djelo.

Po već ustaljenom scenariju, oni koji vole sebe smatrati ekskluzivnim predstavnicima Srba, Bošnjaka ili Hrvata idu kod “velikog brata” po svoje mišljenje. Posljednji u nizu šamara bh. javnosti je saglasnost premijera Srbije Aleksandra Vučića predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da se prihvati adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u zamjenu za podršku održavanju referenduma.

Krajnje je vrijeme da se zaustavi Dodikov cirkus sa referendumima kojim već godinama maltretira bh. javnost, pokušavajući zamaskirati ekonomsko-socijalni kolaps u koji je doveo RS. Nije bilo sumnje da će za poteze koji vode razgradnji i urušavanju države imati podršku tzv. Saveza za promjene i reformatora Ivanića. U tome su potpuno složni i nema nikakve razlike među njima.

Bosna i Hercegovina ima svoje institucije od kojih očekujemo da procesuiraju sve one koji ne provode odluke Ustavnog suda i ugrožavaju pravni poredak u BiH. Ako to oni ne učine, SDP BiH će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora.

Ako izostane odlučna reakcija patriota, institucija Bosne i Hercegovine, a posebno SDA, SBB-a i HDZ-a, koji dijele vlast sa onima koji podržavaju referendum, plašim se da bi ovo mogao biti samo probni balon za referendum o otcjepljenju.

Vrijeme zakazivanja referenduma, sedam dana prije izbora, dovodi u pitanje integritet izbornog procesa. Na taj način vladajuće stranke su dobile novu temu za skretanje pažnje građanima Bosne i Hercegovine sa stvarnih životnih problema i svakodnevnog težeg ekonomskog stanja i beznađa.

Svi koji misle da će na taj način gurnuti u zaborav svoja predizborna obećanja, varaju se. Ovim procesom se ugrožava i narušava Dejtonski mirovni sporazum, čime je jasno kako su ispunjeni svi preduslovi da predstavnici međunarodne zajednice iskoriste političke mehanizme u okviru OHR-a.

Nadam se da je i njima jasno da je održavanje bilo kakvih referenduma u izbornoj godini nedopustivo i da će sigurno dovesti do velike krize u BiH, što može imati nesagledive posljedice.

Građani cijele Bosne i Hercegovine zaslužuju više posla, bolje plate, veće i redovne penzije, a manje nacionalizma, sukoba i podjela – navodi u svojoj izjavi Nikšić.

Proudly powered by WordPress