Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Voda u tunelu Ravne ima idealan pH faktor i njeno konzumiranje izaziva bolji rad čula

Upravo su pristigli rezultati analize vode iz oblasti tunela Ravne. Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” redovno analizira vodu iz tunela i okolnih sekcija od 2007. godine.

Ovaj put uzorkovana je voda sa dva mjesta iz Prahistorijskog podzemnog tunela Ravne: (1) iz Jezerca, i (2) iz tunela s vodom iza drvenih vrata. S obje ove lokacije vrše se punjenja flašica i ta voda predstavlja suvenir Fondacije. Rezultati su kao i uvijek do sada odlični. Svi parametri su u okviru referentnih vrijednosti i voda zadovoljava standard pitke vode.

Analizu je vršila Služba za laboratorijsku dijagnostiku Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice 21. juna 2016.

Interesantno je da je pH faktor (“power of Hydrogen”) vode u tunelima 7,6. Inače, pH fktor ima rang 0-14, s tim da čovjek može piti vodu iz ranga 4-11, a da nema ozbiljnih posljedica. Neutralna voda je 7,0. Soda pića koja se prodaju u prodavnicama (cola i druga gazirana pića) imaju pH faktor od 3,0.  Ljudska krv ima pH faktor od 7,35-7,45.

Kisele tekućine imaju pH faktor ispod 7,0. Primjeri su limunov sok ili kafa. S druge strane, alkalne tekućine imaju pH faktor iznad 7,0 kao što su ljudska krv ili magnezijumovo mlijeko. Stoga je pH faktor vode iz tunela idealan. Minimalno je veće vrijednosti od ljudske krvi i izaziva blagi osjećaj ushićenja i boljeg rada osjetila (čula).

Također, dobri su uzorci vode iz česme u drugoj dolini “Arheološko-turističkog parka Ravne 2”.

Još uvijek postoji veće prisustvo bakterija od dozvoljenih standarda u površinskoj vodi koja se nalazi u česmama van tunela Ravne. Uzorci pokazuju da je odstupanje prisutno samo kod jedne vrste bakterija, ali to je još uvijek čini nezadovoljavajućom.

Fondacija će ponovo dvojezično označiti sve česme znakovima da li je voda pitka ili ne zbog sigurnosti gostiju Fondacije, volontera, radnika i istraživača.

Proudly powered by WordPress