Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

OV Visoko: Oštar verbalni sukob Smajevića i Zukana, Halilović oštro o Amri Babić

  1. i vjerovatno i posljednja sjednica Općinskog vijeća Visoko u ovom sastavu je održana danas. Sjednici nisu prisustvovali Faruk Ihtijarević („Nezavisni klub“) i Mirnes Fatić (BPS). Sjednica je trajala oko 4 sata i najveće rasprave su izazvale tačke o urbanističkom planu i radu samog OV-a. Detaljan izvještaj po tačkama dnevnog reda pročitajte u nastavku.

 

  1. Izvod iz zapisnika sa 40. i 1. tematske sjednice Općinskog vijeća Visoko
    Uz jednu ispravku Vahida Ramića (SBB) koja je prihvaćena, Vijeće je usvojilo Izvode.
  2. Prijedlozi odluka o dodjeli priznanja općine Visoko za 2016. godinu
    Izvjestilac: Mirza Omanović, Predsjednik Komisije za odlikovanja, javna priznanja i obilježavanje historijskih spomenika i ličnosti
    Mirza Omanović (SDA) je na samom početku pročitao kraće biografije kandidata za priznanja i to za Povelju općine Visoko Zekerijah Kovo, za Povelju općine Visoko za životno djelo Mehmed Ćosović (posthumno) i za Povelju o proglašenju počasnog građanina općine Visoko Kadir Jusić. Husnija Merdić (BPS) je pitao zašto Povelja općine ove godine nije dodijeljena nikome, odnosno zašto nije dodijeljena MZ Donje Moštre. Mirza Omanović (BPS) je ponudio odgovor da je Savjet MZ Donje Moštre predložio MZ Donje Moštre za ovo priznanje te da bi i mnoge MZ trebale dobiti takvo priznanje. Izet Smajević („Nezavisni klub“) je tražio da se isprave greške u biografijama predloženih kandidata. Svi prijedlozi su usvojeni jednoglasno.
  3. Prijedlog Odluke o usvajanju Urbanističkog plana za urbano područje Visoko za period 2016-2034. godina
    Izvjestilac: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice
    Nidžara Hadžiomerović i Alma Hasanica–Beganović su dale uvodna pojašnjenja i prezentovale plan. Mirza Omanović (SDA) je pitao zašto nema u planu kružnih tokova i zašto je planiran put kroz plavno područje, zašto nema regulacije za industrijsku zonu Ozrakovići, te je komentarisao da je planirana pješačka zona prevelika za Visoko te blokira previše saobraćaja. Hasanica-Beganović je dala odgovor da se Omanović trebao uključiti u javnu raspravu da bi se ova pitanja mogao riješiti. Dejan Šćepanović (SDP) je pitao kojim dokumentom bi se moglo pristupiti legalizaciji nelegalne gradnje. Hadžiomerović je rekla da bi se tako nešto molo uraditi regulacionim planom. Dževad Fejzić (SDA) je pitao kakav je odnos MZ-a prema ovom planu. Hadžiomerović je rekla da su sugestije MZ-a uglavnom prihvaćene i da su MZ zadovoljne ovakvim planom. Mirza Omanović (SDA) je u raspravi kritikovao odnos što tokom izrade plana niko nije informisao vlasnike objekata o stavljanju pod zaštitu tih objekata, takođe je kritikovao općinsku administraciju koja je dostavila dokumentaciju za ovu tačku vijećnicima tek u utorak a amandmani su se mogli dostaviti samo do srijede Hadžiomerović je rekla da se takvi objekti moraju staviti pod zaštitu jer to traži zakon. Izet Smajević („Nezavisni klub“) se zahvalio administraciji na ovom planu. Nakon toga je Klub vijećnika SDA tražio 5 minuta pauze. Nakon pauze Mirza Omanović (SDA) je predložio povlačenje Prijedloga u formu nacrta, odnosno da se javna rasprava produži za 15 dana. Nakon duže rasprave u kojoj su učestvovali mnogi vijećnici s mjesta, da bi tek Salih Purišević („Nezavisni klub“) izašao za govornicu i rekao da je skoro jedan te isti dokument u proceduri 3 mjeseca i da je sramota da se odgađa. Vahid Ramić (SBB) je rekao da je smiješno da je usvojen prostorni plan, a da tek onda dolazi urbanistički, pa onda i regulacioni te da je gubljenje vremena svako odgađanje. Hadžiomerović je pristala na odlaganje, protiv čega se glasno s mjesta bunio Izet Smajević („Nezavisni klub“) kao i oštar verbalni sukob između Izeta Smajevića („Nezavisni klub“) i Sulejmena Zukana (SDA). Predsjedavajuća Mateša-Bukva je stavila na glasanje prijedlog o odgađanju izjašnjavanja o ovom dokumentu. 14 vijećnik je bilo za, 3 uzdržana i 2 protiv, dok je Klub vijećnika SBB-a odbio glasati.
  4. Prijedlog Odluke o provođenju Urbanističkog plana za urbano područje Visoko za period 2016-2034. godine
    Izvjestilac: Nidžara Hadžiomerović, pomoćnica načelnice
    Tačka je povučena zajedno sa prethodnom
  5. Prijedlog Zaključka o davanju prethodne saglasnosti na dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – kvarcnog pijeska na prošireni dio lokaliteta Paljike, općina Visoko
    Izvjestilac: Edina Ferizović
    Suada Koljenović je dala uvodna pojašnjenja o Prijedlogu zaključka. Nevzeta Begić (SBB) je pitala da li će biti ekoloških posljedica po Općinu zbog ove koncesije, a Izet Smajević („Nezavisni klub“) je pitao koliki se prihod može očekivati od koncesije. Gospođa Koljenović je rekla da je tamo sada šuma 3. i 4. klase, a da je tamo prostornim planom predviđeno ležište kvarcnog pijeska te da će koncesionar morati prikupiti sve saglasnosti, te da će naknada biti kasnije utvrđena i to 70% u korist Općine i 30% u korist Kantona. Elvir Špiodić („Nezavisni klub“) je pitao zašto se daje odmah saglasnost za istraživanje i ekspolataciju, a ne odvojeno jedno pa drugo, na šta mu je dat odgovor da je takva procedura i da je takav bio zahtjev Ministarstva za privredu ZDK. Bez rasprave je usvojen Zaključak sa 22 glas za i 1 uzdržan.
  6. Informacija o realizaciji Zaključaka Općinskog vijeća za period april – juni 2016. godine
    Izvjestilac: Zekija Omerbegović
    Zlatko Handžić (SDA) je pitao ko je kriv za neprovođenje zaključaka vezanih za JP RTV Visoko i JU Centar za kulturu i edukaciju. Mirza Omanović (SDA) je pitao zašto tematska sjednica planirana u aprilu nije održana a vezana za lokaciju reciklažnog dvorišta. Zijada Smailagić (SDA) je postavila pitanja zašto nisu realizovani zaključci vezani za inicijative koje je ona davala u Vijeću. Nevzeta Begić (SBB) je pitala zašto nisu dati odgovori na mnoga pitanja i inicijative koje je ona lično postavljala. Džemil Halilović (SDA) je pitao zašto nije dobio odgovor na pitanje postavljeno vezano za sastanak stanovnika MZ Radovlje i Zavidovići ŠPED. Zekija Omerbegović je rekla da su jasne nadležnosti općinske administracije, te da nadležnosti najviše uvjetuju realizaciju. Dejan Šćepanović (SDP) je konstatovao da se ne poštuju odluke Vijeća i da se to najbolje vidi na odlukama o nadzornim odborima u JP RTV Visoko i JU Centar za kulturu i edukaciju. Mirza Bukić (ASDA) je naglasio da zakonom jasno definisano kako se bira nadzorni odbor u javnom preduzeću, te da postoje procedure za imenovanje direktora javnih preduzeća, a da se u Visokom ne poštuju te procedure, niti se Vijeće ne informiše o tome, takođe je dodao da izgleda da su neki nadzorni odbori u službi direktora javnih preduzeća. Zlatko Handžić (SDA) je nabrojao sve neispoštovane zaključke o JU Centar za kulturu i edukaciju te je predložio zaključak kojim se insistira provođenje zaključka Vijeća sa 38. sjednice o ovoj JU i to u roku od 7 dana. Džemil Halilović (SDA) je rekao da je načelnica na Vijeću prisutna samo kada je potrebno napraviti neku prevaru jer je odavno u kampanji, a da je na ostalim sjednicama nema odavno. Mirela Mateša – Bukva (SDA) je naglasila da je ona 4 godine radila u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, Statutom i Poslovnikom te da je dignitet Vijeća na moralu pojedinaca. Elvir Špiodić („Nezavisni klub“) je rekao da je danas bilo mnogo politikanstva i da se vijećnici moraju mnogo više uvažavati i u sali i u kampanji. Na kraju je Informacija usvojena sa 22 glasa ZA. Zaključak Mirze Bukića (ASDA) o imenovanjima direktora u dva JKP, zaključci Zlatka Handžića o JU Centar za kulturu i edukaciju su usvojeni jednoglasno (23 ZA).
  7. Vijećnička pitanja i inicijative
    O ovoj tački ćemo pisati u narednim danima.

 

Proudly powered by WordPress