Stručnjaci iz Medicinskog centra Univerziteta Georgetown pretpostavljaju da resveratrol smanjuje sposobnost štetnih imunih molekula da prodru u tkivo mozga. Alzheimer uzrokuje upalu koja ošteti mozak.
Vjeruje se da je šteta uzrokovana nakupljanjem abnormalnih proteina koji oštećuju i uništavaju neurone. Nova studija sugeriše da imune molekule mogu uzrokovati upalu u krvi koja dođe do mozga kroz krvno-moždanu barijeru. Ali resveratrol jača tu barijeru i smanjuje nivo proteina koji je “probijaju”. Samim time zaustavljaju štetne upaljene molekulu da uđu u tkivo mozga.
U istraživanju su korištene specifične molekule iz cerebrospinalne tekućine koje su uzete od učesnika koji imaju potvrđenu Alzheimerovu bolest. Učesnici su podijeljene u dvije grupe, njih 19 je koristio placebo, a 19 ih je godinu dana tretirano resveratrolom u količini jednakoj koju sadrži 1.000 boca crvenog vina. Pacijenti koji su koristili resveratrol su imali za 50 posto manje proteina koji probijaju krvno-moždanu barijeru.
Otkrića su predstavljena na Međunarodnoj konferencije udruženja oboljelih od Alzheimera koja je održana u Torontu.