Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dopunjen Program o rasporedu sredstava za zapošljavanje branilaca

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je odluku o dopuni Programa o rasporedu sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica.

Kantonalni ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak pojašnjava da je budžetom planiran iznos od 500.000 KM za Program zapošljavanja oko 60 osoba iz kategorije boračke populacije, a Projektom samozapošljavanja predviđeno je 250.000 KM, kojim bi 25 kandidata trebalo dobiti po 10.000 KM, a njihova obaveza je da registruju obrt i na taj način se zaposle.

Za projekte za privredne subjekte predviđeno je 250.000 KM raspoređenih u tri granta po 30.000 KM i osam grantova po 20.000 KM, putem kojeg bi se trebalo zaposliti 36 boraca ili članova njhovih porodica.

“Program je bilo potrebno dopuniti jer je kod projekta samozapošljavanja veliki broj korisnika, koji će biti na konačnoj listi od objavljivanja javnog poziva do danas, već izvršio registraciju obrta, a u ugovoru je bilo navedeno da se ugovori zaključuju s fizičkim osobama”, kazao je Skopljak na pres-konferenciji.

Vlada TK usvojila je i zaključak u vezi s incijativom za upućivanje preporuke za postupanje ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području TK.

Kako je naveo Skopljak, od trenutka objavljivanja javnog konkursa za prijem uposlenika u osnovne i srednje škole na području TK, veliki je pritisak boračke populacije na Ministarstvo za boračka pitanja TK zbog primjedbi na intervju za zapošljavanje u školama.

Primjedbe, dodao je, stižu zbog favoriziranja određenih kandidata na intervjuu za zapošljavanje.

Stoga je, kaže Skopljak, sačinjeno pismo preporuke svim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području ovog kantona u kojem Vlada traži od onih koji u školama učestvuju u selekciji kandidata, da taj postupak urade korektno i profesionalno, s posebnim akcentom na djecu šehida i poginulih boraca, bez favoriziranja određenih kandidata.

Proudly powered by WordPress