Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Školska godina počela u školama RS-a i u dijelu FBiH

Nova školska godina u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo počela je danas, dok u većini Federacije počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

Početak nastave obilježen je intoniranjem himne BiH. Tragom savremenih evropskih trendova prvačići su dobili dodatne predmete, engleski jezik i informatiku.

Oko 36 hiljada učenika pohađat će osnovne, a oko 16 hiljada srednje škole u Kantonu Sarajevo.

U novoj školskoj godini najviše prvačića u Sarajevskom kantonu upisano je u Općini Novi Grad. Nastava u prvom polugodištu trajat će do 31. decembra.

 

Škola počela i u RS-u

I u Republici Srpskoj danas je počela nova školska godina za 134 hiljade 781 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

Tim povodom učenici prvog i drugog razreda osnovne škole dobili su od Vlade RS-a i resornog ministarstva besplatne udžbenike.

Pomoć u vidu školskog pribora dobili su i pojedini učenici iz višečlanih porodica.

Nastava u HNK-u počinje 15. septembra

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne njege odobrila je nabavku hiljadu kompleta torbi i školskog pribora za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica s područja ovog kantona.

Danas je u Centru za socijalni rad podijeljeno 360 torbi i paketa školskog pribora za školarce s područja grada Mostara.

U osnovnim i srednjim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona nastava će u predstojećoj školskoj godini početi 15., a ne 5. septembra – odlučila je tako Vlada ovog kantona na danas održanoj sjednici.

Odluka je, rekao nam je predsjednik Vlade Nevenko Herceg, donesena na osnovu zahtjeva Udruženja i Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i to zbog vrućina koje utječu na uslove boravka u školama, posebno u poslijepodnevnim smjenama, te zbog detaljne obnove i završetka radova na više škola koji se obavljaju u sklopu projekta energetske efikasnosti.

Proudly powered by WordPress