Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Potpisan ugovor ali bez konkretnih projekata: U šta će ulagati Investicijski fond iz Dubaija?

U sarajevskoj Vijećnici je potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade Kantona Sarajevo i Investment Corporation of Dubai (Arapski investicioni fond), a potpisnici su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i izvršni direktor kompanije Mohammed Ibrahim Al Shaibani, piše agencija Patria.

Kako je saopćeno iz Vlade KS Memorandum je rezultat više održanih sastanaka između predstavnika Vlade Kantona Sarajevo i predstavnika Investment Corporation of Dubai, a sa njime se daje mogućnost preduzeću da izradi studiju izvodljivosti na više lokacija u Kantonu Sarajevo te predloži Vladi Kantona Sarajevo zahtjeve za eventualna buduća ulaganja.

Šeik Mohammed se, prema podacima sa interneta, svrstava među pet najbogatijih monarha svijeta a njegovo bogatstvo se procjenjuje na više od 20 milijardi dolara. Do sada je pokrenuo i nadzirao brojne projekte u svom emiratu, među kojima su najpoznatiji “Palm Islands”, te superluksuzni hotel “Burdž el Arab”. Šeik Mohammed je aktivno učestvovao u planiranju “Burdž Dubaija”, najviše građevine na svijetu. Vlasnik je udjela u brojnim firmama i hotelima, od nedavno je i postao vlasnik nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro u Crnoj Gori.

Jedan od domaćina bio je i direktor BBI Amer Bukvić koji je prema svemu sudeći povezan sa ovim Fondom, a prema nekim informacijama vezani su za vlasništvo BBI banke i BBI Real Estate na čijem je čelu Sead Živalj. Podsjećamo, Bukvić je početkom prošlog mjeseca nudio imovinu Agrokomerca predstavnicima ovog fonda.

I danas je istaknuto da nisu precizirani projekti na koje bi se odnosio Memorandum već da su potencijalni investitori obišli nekoliko lokacija od Bjelašnice do kasarne Jajce.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su i predsjednici SDA i SBB-a Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer FBiH Fadil Novalić, ministri iz vlada FBiH, KS…

Proudly powered by WordPress