Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova oprema osigurat će rudarima humanije uvjete rada

U Centralnoj stanici Rudnika mrkog uglja Zenica danas će biti upriličeno potpisivanje ugovora za nabavku opreme  mehanizovanog širokočelnog kompleksa u jami Raspotočje. Ukupna vrijednost ugovora je 20 miliona maraka, a nabavljanje nove opreme trebalo bi rudarima osigurati humanije uvjete rada, ali i veću proizvodnju.

Proteklih mjeseci u jami Raspotočje intenzivno su vršene pripreme za novo otkopno polje gdje će biti instalirano novo otkopno čelo. Iako se nakon nesreće koja se dogodila prije dvije godine radilo otežano u izuzetno teškim uvjetima, proizvodnja se ipak održala.

“Sve ove pripremne prostorije većinom su išle kroz ugljeni sloj i to je otprilike rezultiralo nekom proizvodnjom  do 4 do 5000 mjesečno proizvodnje uglja. Međutim sad trenutno imamo oko 10 000 u ovom mjesceu I planiramo da ćemo do kraja mjeseca postići nekih 12 000 proizvodnju”, tvrdi Nurgojaz  Bajramali, upravnik pogona Rapsotočje ZD RMU Zenica

Odlukom Uprave Elektroprivrede o dokapitalizaciji zeničkog rudnika u ukupnom iznosu od 40,30 miliona nabavka mehanizovane opreme u ovoj fazi iznosi 20 miliona maraka. Rok za isporuku opreme je 12 mjeseci.

“Obzirom da su sve aktivnosti pokreenute za javnu anbavku te opreme mi očekujemo I ovo do kraja godine da to paralelno sa relaizacijom  širokog čela pristigne I ta oprema koja je planirala, jer u suprotnom ne bi moglo funkcionirati jedno bez drugog”, kaže Merhun Arnaut, tehnički direktor ZD RMU Zenica.

Uz povećanje proizvodnje na oko 30.000 tona uglja mjesečno, sa ugradnjom mehanizovanog širokog čela i nabavkom dodatne opreme za komorno kopanije u pogonu Raspotočje se očekuje i povećanje broja zaposlenih sa sadašnjih 360 na oko 500 radnika.

Proudly powered by WordPress