Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

VIDEO: Pogledajte Bosansku dolinu piramida snimljenu dronom

Tokom konferencije o ljekovitim energijama bosanskih piramida održanoj septembra 2016. godine u Visokom i Sarajevu, izveden je niz mjerenja magnetnog polja sa više instrumenata sa zemlje i iz vazduha iznad piramidalnih struktura u Bosanskoj dolini piramida u Visokom, Bosna i Hecegovina.

Eksperiment je sproveo internacionalni tim iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, a tokom mjerenja su izvršena i snimanja terena u bosanskoj dolini piramida i arheološko-turističkom parku Ravne 2 čije snimke možete pogledati u ovom videu.

Pomoću dron letjelice je po prvi put mjereno magnetno polje upotrebom osciloskopa. Mjerenja i snimanja su izvršena na mjestima pogodnim za geometrijsku i energetsku analizu piramidalnog kompleksa u Visokom. Ovaj pionirski eksperiment će otvoriti nove dimenzije sagledavana energetskog ambijenta u bosanskoj dolini piramida.

U interaktivnu mapu će biti postavljene i fotografije zabilježene sistemom polikontrastne interferentne fotografije čime će istraživačima u okviru virtuelne 360 istražionice omogućiti i lakše sagledavanje energetskih procesa oko piramidalnih građevina u Visokom.
Tokom terenskih aktivnosti tim je zabeležio mnogo podataka koji će biti uvezani u interaktivnu 360 setepeni mapu na lokalitetu istraživačkog područja Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Proudly powered by WordPress