Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dario Pekić (ASDA): Zaslužujemo i možemo bolje

Dario Pekić kandidat je na listi OO ASDA Visoko pod rednim brojem tri za predstojeće Lokalne izbore. O razlozima njegove kandidature, viziji budućeg Visokog, prognozama budućeg sastava Općinskog vijeća razgovarali smo u kratkom intervjuu koji je dao za naš portal.

Zašto ste se odlučili kandidovati na ovim Lokalnim izborima i zašto baš na listi ASDA?

Rodjen sam i odrastao sam u Visokom. Zasnovao sam porodicu u Visokom i kompletan moj privatni posao od kojeg živim vezan je za Visoko. Samim tim interes mi je da živim u normalnom gradu sa svim onim elementima koji ga čine takvim. Na listi ASDA sam iz vrlo jednostavnih razloga. Nisam se slagao sa politikom SBB-a u kojem sam bio dok ta stranka nije postala sve ono protiv čega se borila, a što je na kraju ozvaničeno koalicijom sa SDA. U razgovoru sa Refikom Kurgašem i njegovom vizijom budućeg Visokog prepoznao sam iste vrijednosti koje i sam vidim kao budućnost i za moju djecu i sve Visočane. To bi u najkraćem bio odgovor na ovo pitanje.

Šta je ono što kao budući vijećnik možete ponuditi svojim angažmanom u odnosu na vijećnike koji su činili zakonodavnu vlast u prethodne četiri godine?

Prije svega Visokom u Vijeću trebaju formirani i realizivani ljudi koji nisu u politici zbog cca.140KM paušala i sitnih interesa kojim ih je moguće potkupiti. Ovdje javno obećavam da ću ja svoj budući paušal uplaćivati kao stipendiju nekom od nadarenih studenata, a mene je nemoguće potkupiti jer u svojih 50 godina života u Visokom ostvario sam dovoljno i toliko da ta cijena ne postoji. Ja sam u ovoj priči iz većih i drugih interesa. Želim bolje Visoko za svoju djecu, želim da Visoko opet bude na onom kursu kada su nas uzimali za primjer prosperiteta, suprotno onome kako se danas izvan granica naše općine priča o Visokom. Jer Visoko može i zaslužuje bolje.

Kako komentarišete druge liste i kandidate za načelnika, kakve su Vaše prognoze za konačni ishod?

Nisam time opterećen. Smatram i odgovorno tvrdim da OO ASDA ima najbolju i najraznovrsniju listu kandidata. Refik Kurgaš je najbolji kandidat za načelnika. Nemamo nikakvu hipoteku loših političkih odluka u protekle četiri godine. Oni kojima je Visoko dalo povjerenje prije četiri godine pokazali su koliko mogu i znaju od privrednog ambijenta, bezbjedonosne situacije, haosa u javnom sektoru do zapošljavanja po familijarnim vezama. Jedina prava opozicija u ovom trenutku u Visokom je ASDA, pogledajte malo ovih 11 stranaka za naredne izbore, svako se udružuje sa nekim u želji da zadrže ugodne i stečene budžetske pozicije. Budući vijećnici ASDA i Refik Kurgaš kao načelnik će srušiti taj nakaradni sistem i lične interese podrediti javnom interesu i općem interesu svih nas, što trenutno nije praksa i to svako normalan vidi. Ne bih prognozirao u ovom trenutku ništa, ali svakako znam da nakon 02.10. u Visokom se više nijedna značajna odluka neće moći donijeti bez ASDA koja neće iznevjeriti svoje birače i ukazano povjerenje.

Za kraj recite nam kako vidite Visoko nakon izbora?

Prije svega Visoko vidim u naredne 4 godine kao grad jednakih mogućnosti za sve stanovnike a ne samo stranački podobne “uhljebe”. Vidim Visoko u kojem ćemo se zajedno mi iz zakonodavne vlasti sa PU i PS Visoko odlučno suprotstaviti kriminalu i tako stvoriti stvarne uslove za ozbiljan privredni ambijent i turizam kao dvije noseće grane budućeg razvoja Visokog. Uz jaku privredu i osjećaj sigurnosti ide i razvoj sporta, kulture, trgovine … Sve ove preduslove, odgovorno tvrdim, mogu da stvore budući vijećnici ASDA i novi načelnik Visokog Refik Kurgaš. Zato pozivam sve registrovane birače da izvrše svoju gradjansku dužnost i glasaju u nedjelju, jer samo tako i zajedno Visoko možemo učiniti boljim i ugodnijim mjestom življenja, od Moštra do Buka i od Gračanice do Sebilja.

Moramo misliti visoko, moramo misliti daleko i moramo gledati naprijed.

 

Proudly powered by WordPress