Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javnost izluđena političkim proigravanjima: Lider SNSD podnosi apelaciju „neustavnom Ustavnom sudu”

Lud, zbunjen, ali normalnih zasigurno nema u posljednjih mjesec dana u BiH. Političari maksimalno izluđuju građane svojim proigravanjima, potezima, izjavama. Nikome više ništa nije jasno, a i kada neko i shvati nešto već u narednom danu ili satu vidi da to i nije baš tako kako je mislio da jeste, piše novinska agencija Patria.

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da se Ustavni sud BiH trebao riješiti stranaca, da to nije urađeno te da je neustavan.

Ignorisao je on, ali i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, kao i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS. Organizovan je i proveden referendum.

Sada se Dodik tom istom „neustavnom Ustavnom sudu BiH“ obraća sa dvije apelacije- o neustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH i neustavnosti svih zakona i odluka koje je donio Parlament Federacije BiH jer Klub Srba nije popunjen u skladu s ustavnim odredbama.

Kako sada „neustavan Ustavni sud BiH“ Dodik vidi kao pravosudnu instituciju kojoj može uputiti apelaciju?

U slučaju da Ustavni sud BiH donese odluku recimo da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH neustavan, kako će ona za Dodika biti ustavna, a neustavnim smatra i Ustavni sud BiH i odluku o 9. januaru.

Ili mu je cilj da ukoliko Ustavni sud BiH potvrdi da je 1. mart ustavan da pokaže da ova najviša sudska instanca u zemlji radi pod političkim pritiskom.

Proudly powered by WordPress