Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pomozimo porodici dječaka koji je izvršio samoubistvo u Željeznom Polju

Udruženju “Pomozi.ba” pozvalo je sve dobre ljude da pomognu porodici dječaka iz sela Biljevine u Željeznom Polju koji je izvršio samoubistvo vješanjem 27. oktobra. Kako navode, pored njega ostalo je još petero braće i sestara kojima je potrebna pomoć.

Dječak se zvao Rasim Šišić i išao je u deveti razred. Zbog čega se odlučio na ovakav čin nikada nećemo saznati, ali ono na šta se sumnja je neimaština i težak život. Da situacija bude još teža, mali Rasim je samo desetak dana ranije također pokušao da se objesi, ali taj put bezuspješno.

“Da li smo u našoj lijepoj i dragoj BiH, zemlji krvi i meda, dosegli dno? Zasigurno da jesmo! Da li možemo tonuti još dublje, to ne znamo, ali kad smo došli u situaciju da nam se djeca vješaju zbog neimaštine tu je onda svaki komentar suvišan”, ističu iz Pomozi.ba.

Kako kažu, ovdje se nema svrhe bazirati na nekoga i tražiti krivca za smrt malog Rasima i analizirati da li je neko mogao nešto učiniti ili ne. Sada se moramo bazirati na preostalih petero braće i sestara kako neko od njih ne bi odlučio da pođe “lakšim” putem kao i rahmetli Rasim.

Oni su i ranije slali pomoć za ovu porodicu u sklopu akcija pomaganja porodicama u Željeznom polju pa iz tog razloga imaju i fotografiju dok je još rahmetli Rasim bio živ (dječak u crvenoj majici). Volonteri Pomozi.ba su i danas bili kod porodice Šišić kako bi vidjeli šta im je najpotrebnije i kako bi popričali sa preostalom djecom i uvidjeli kako se nose sa cijelom situacijom.

“Ono što nas je posebno pogodilo je kada su nam rekli da ih je strah da ulaze u kupatilo jer se mali Rasim tamo objesio tako da sada djeca imaju traume od kupatila. Kada smo ih pitali imaju li nekih želja, onako sramežljivo su rekli da imaju, a to su želje kao i kod sve druge djece slabijeg imovinskog stanja, a to je da imaju ono što je za drugu djecu normalno, mobitel, računar i još neku sitnicu. Malena curica na pitanje šta želi je rekla:”Pa eto ako može naočale”. Misleći pri tome na dječije plastične naočale”, ističu iz Pomozi.ba.

Što se tiče roditelja prioritet je da se otac odvede doktoru jer se ne može kretati zbog problema sa kičmom, a majka je kazala da joj je za kuću potreban frižider i šporet.

“S obzirom na to da je ovo specifičan slučaj, pored materijalne pomoći uključit ćemo i psihološku pomoć, a akcija će se raditi u saradnji sa Centrom za socijalni rad kao i školom iz Željeznog polja, kako bi u narednom periodu imali apsolutni uvid u stanje djece sa više strana”, dodaju iz Pomozi.ba.

Na kraju su još jednom zamolili sve da podijele apel s tim da ovo nije samo apel pomoći za ovu porodicu. Ovo je ujedno i apel za sve nas da se malo osvrnemo oko sebe, da pogledamo ima li neko dijete u našem komšiluku koje će se sutra odlučiti da digne ruku na sebe jer jednostavno više nije moglo da izdrži.

“Ovo je apel da kažemo svako svom djetetu da pogledaju ima li neko u njihovom razredu ko teško živi, pa da se uradi nešto za to dijete, a ne da dijete bude predmet ismijavanja zbog neimaštine kao što često zna biti slučaj. Ovo je apel za sve nas da budemo svjesni koliko smo sretni”, zaključuju iz Pomozi.ba.

Svi koji žele da pomognu mogu to uraditi uplatom na račune ispod:

Za uplate iz BiH:

Intesa Sanpaolo Banka BIH
154-160-20044490-67

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067
Primalac: Udruženje “Pomozi”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Za porodicu Šišić
Paypal: paypal1@pomozi.ba

Oni koji žele da donesu stvari mogu to uraditi na našu adresu, dr. Fetaha Bećirbegovića br.8 (Čengić Vila – Sarajevo) svakim danom osim nedjelje do 18:00.

U slučaju da neko želi lično da posjeti porodicu možete se javiti Uduženju Pomozi.ba kako bi se dogovorila posjeta, a jedan od njihovih volontera stalno je prisutan u Željeznom polju.

Posted in ZDK
Proudly powered by WordPress