Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Cormack već naredne sedmice putuje u SAD: U Bosnu i Hercegovinu Amerika je mnogo uložila

Na dan predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini organizovala je “Izbornu noć” u Sarajevu. Tokom večeri, brojni gosti Ambasade SAD-a pratili su kako se odvijaju predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, piše Patria.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, kako javlja reporter Patrije, otkrila je da naredne sedmice putuje u SAD gdje će razgovarati o nastavku politike SAD-a u BiH. Također, ona je istakla da je SAD mnogo uložila u BiH do sada.

Ambasadorica Cormack u izjavi je iznijela i svoje viđenje američkih izbora.

– U američkim izborima kao i u svakim drugim dolazi do određenih razmimoilaženja u predizbornoj kampanji gdje ljudi zastupaju različite interese i pitanja. To je slučaj u SAD-u i zemljama širom svijeta, mislim da nakon izbora mi u Americi se objedinimo i stanemo iza istih stvari, odnosno postanemo lojalna opozicija onima koji su pobijedili i zajednički provodimo politiku koja je od koristi za sve – istakla je Cormack.

Amerikanci su jučer mogli glasati za kandidatkinju Demokratske partije Hillary Clinton ili republikanskog kandidata Donalda Trumpa. Glasa se u jednom krugu zasebno u svakoj od 50 američkih saveznih država i gradu Washingtonu, a pobjeda u pojedinoj državi određuje kako će glasati članovi izbornog kolegija, tijela koje zapravo bira predsjednika SAD-a. Izborni kolegij ima 538 članova, a savezne države su zastupljene srazmjerno broju predstavnika u Kongresu. Na američkim predsjedničkim izborima 2012. odaziv birača bio je manji od 54 posto.

Proudly powered by WordPress