Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Okrugli sto na temu: „Razvoj sporta u funkciji jačanja društvene povezanosti u općini Zavidovići“

Sportski savez općine Zavidovići u saradnji sa Koalicijom kultura mira a pod pokroviteljstvom OSCE-a u BiH u Domu kulture Zavidovići organizovao okrugli sto na temu: „Razvoj sporta u funkciji jačanja društvene povezanosti  u općini Zavidovići“.

Prije početka okruglog stola učesnici istog obišli su sportske terene na lijevoj obali Zavidovića te se uvjerili u široku lepezu sportova kojima se mogu baviti sportisti, mladi i rekreativci našeg grada.

Na samome početku prisutne goste članove sportskih kolektiva iz Zavidovića, kao i prisutne iz drugih općina Doboja, Banja Luke, Žepča, Maglaja, Zenice … pozdravio je Elvir Starčević, predsjednik Sportskog saveza općine Zavidovići i zaželio im dobrodošlicu i uspješan rad na radionici.

spor3

Prisutne je pozdravio i Mensur Sinanović, resorni ministar u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, dok je u ime Općine Zavidovići se obratio, Muamer Hrvić, službenik zadužen za sport.

Moderator na radionici je bio Daut Bajramović, uposlenik misije OSCE-a iz Ureda Travnik.

Prvi dio radionice je protekao u tematskim prezentacima te je Aldina Aličić, ispred Koalicije kultura mira Zavidovići, dala uvodne napomene o podsjećanju na dan tolerancije, percepcija tolerancije u sportskim klubovima općina i slično, te istakla o Koaliciji bitne činjenice.

spor1

O školskom sportu i značaju istog govorio je Amir Muminović, predsjednik Udruženja društva/udruga pedagoga fizičke kulture ZDK, koji je posebno napomenuo da svi veliki sportaši upravo prove korake nauče u školama gdje i dobiju smjernice kojim sportom u budućnosti da se bave.

Druga tema je bio invalidski sport a Izudin Husanović, predsjednik Udruženja za sport invalida ZDK, je napomenuo da su sportisti svi bez obzira dali dolaze iz validnog i invalidnog sporta te je istakao značaj bavljenja sporta svih kako kroz rekreatvni tako i takmičarski i iznio detalje o takmičenjima koja organizuje udruženje na čijem je čelu.

spor2

Stanje sporta u Zavidovićima kao i o sportskoj infrastrukturi govorio je Elvir Starčević, predsjednik Sportskog saveza općine Zavidovići, koji e napomenuo da Savez čini 26 sportskih kolektiva u kojima ima preko 500 mladih mlađih od 18 godina koji se bave sportom. Istaknuto je da isto tako u predhodnom periodu je napravljeno nekoliko značajnih sportskih terene u Zavidovićima.

spor3

Poslije uvodnih izlaganja razvila se rasprava u kojoj je učešće uzela većina prisutnih na radionici a nakon istih potpisan je Kodeks ponašanja koalicije Kulture mira kada je Sportski savez općine Zavidovići i zvanično postao član iste.

spor4

Na samom kraju prezentovan je promotivni materijal Sportskog saveza.

spor5

spor6spor7spor8

visoko.ba/BHindex.info

Proudly powered by WordPress