Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izetbegović: Nikada nisam pristao ni na kakvu federalizaciju, pitao sam i Čovića šta to znači

Dodao je da će tokom 2017. godine biti riješen i “dio onoga što je problem obespravljivanja Hrvata”.

-Konkretno tu podrazumijevam izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Što se tiče ostaloga kada su Hrvati u pitanju, mislim da ima više pozitivne diskriminacije u odnosu na taj korpus, nego negativne. Naravno da su obespravljeni kao i Bošnjaci u RS-u, tamo njihove predstavnike bira taj režim. Ali, kada pogledate broj zaposlenih Hrvata u odnosu na Bošnjake i Srbe, na pozicije na raznim nivoima vlasti, vidjet ćete da Hrvati tu nimalo loše ne prolaze. Vidjet ćete da u mnogim segmentima bolje stoje i od Srba i od Bošnjaka. Ponavljaju se dvije mantre. Jedna je ta o ugroženosti hrvatskog naroda koja ne stoji, i koja se upornim ponavljanjem želi etablirati u istinu. I mantra o tome da se previše davalo HDZ-u i gospodinu Čoviću. Dakle, ona da im se dalo nedovoljno i ona da im se dalo previše. Sredina je obično uvijek ono što je najbliže istini – kazao je Izetbegović gostujući večeras u programu FTV-a.

Izetbegović je konstatovao da se SDA potrudila da relaksira odnose u ovom mandatu u odnosu na ono što se dešavalo u prethodnom, u vrijeme Platforme, kada Hrvati nisu učestvovali u vlasti. Tačnije kada njihovi autentični predstavnici, koje je hrvatski korpus izabrao, nisu učestvovali u vlasti.

Na konstataciju da ga opozicija često optužuje da dogovara daljnje cjepkanje zemlje u pogledu formiranja novih izbornih jedinica te na pitanje da li je spreman podržati dvije izborne jedinice u Federaciji o čemu se navadno “tajno dogovorio sa Čovićem u ljeto 2014. godine”, Izetbegović je kazao kako je to nešto što se uporno ponavlja, a da od toga apsolutno nema ništa.

– Koje dvije izborne jedinice? Da li ih je neko definisao? Ne znam da je iko ponudio dvije izborne jedinice. Meni Čović nikada nije ponudio neke dvije izborne jedinice, pa onda priča o nekoj federalizaciji… Neki dan sam pitao Čovića: Daj molim te Dragane objasni nam šta podrazumijevate pod federalizacijom? Jedno pričaš ti, drugo kardinal Puljić, treće Plenković. Šta je to ustvari? Sumnjam da bi oni kojima bi mi dali da definištu federalizaciju ili nešto slično, uopće bili u stanju to nacrtati i definisati. Slično mi je odgovorio Čović. Rekao je: Ma pusti federalizaciju, daj da mi riješimo ravnopravnost Hrvata – rekao je Izetbegović.

Smatra kako će pitanje ravnopravnosti Hrvata biti nešto što će Čović, HDZ i Hrvatski narodni sabor morati definisati, odnosno dati odgovor koji će se kretati u okviru onoga što definišu kao “umijeće mogućeg”.

-Šta se to može uraditi s obzirom na situaciju, stanje duha u zemlji, pitanje povjerenje i nepovjerenja, a da zadovolji Hrvate. Mi nećemo biti spremni da uvodimo neke nove kočnice kada je u pitanju Dom naroda. Da uvodimo neke nove mogućnosti da se blokiraju stvari. Drugo je vitalni nacionalni interes. Ali preko toga sumnjam da će iko biti spreman na tu stvar pristati. Od mene pa nadalje. U tom smislu je moja poruka Hrvatima: Krećite se u okviru onoga što je realno i što je moguće, i mi ćemo to podržati – rekao je Izetbegović.

Komentirajući funkcioniranje koalicije na nivou Federacije, član Predsjedništva i predsjednik SDA, je kazao da ona na nivou Vlade funkcionira dobro, ali da se na nivou Parlamenta nažalost desio zastoj.

– Zastoj je krenuo od famoznog Zakona o igrama na sreću. Onda su sve dodatno zakomplicirali lokalni izbori. Desio se zastoj koji traje već više od četiri mjeseca i s kojim ćemo mi završiti, mislim, u sljedeći ponedjeljak, uključujući i Zakon o igrama na sreću. Mi moramo osigurati da koalicija dobije zamah u radu. Mi jesmo realizirali dio Reformske agende i zbog toga imamo pozitivne pokazatelje. Bosna i Hercegovina napreduje na njenom evropskom putu, na NATO putu, imamo dobre ekonomske pokazatelje. To se nije desilo samo od sebe. To je neko uradio. Imamo i taj četveromjesečni zastoj koji je prije svega prouzrokovan Zakonom o igrma na sreću. Mi ćemo tu stvar otvoriti u ponedjeljak, a zatim učiniti sve da koalicija dobije zamah. Kada dobije zamah, onda možemo govoriti o težim pitanjima kao što su reforma Ustava, presuda “Sejdić-Finci” i slično. Dakle, masovna izgradnja Federacije i ubrzano usvajanje reformi koje predlaže Federalna vlada. Kada se to desi, kada dobijemo zamah, tada možemo uraditi neke stvari koje su teže. Pričati sada o “Sejdić-Finci”, pa 150 dana smo proveli u pregovorima na tu temu. Bilo je 50 prijedloga i nismo ispjeli. To pitanje je tri godine bilo aktuelno i nećemo to isto na takav način raditi – kazao Izetbegović.

Proudly powered by WordPress