Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Preminula francuska glumica Michele Morgan

Glumica Michele Morgan, jedna od najvećih francuskih glumica dvadesetog vijeka, ljubiteljima filma poznata kao žena s najljepšim očima u francuskom filmu, umrla je danas u 97. godini, saopštila je njena porodica.

“U njenoj 97. godini najljepše oči francuskog filma zatvorile su se zauvijek u utorak ujutru, 20. decembra”, navodi se u saopštenju porodice.

Michele Morgan je igrala u oko 70 filmova, a proslavila se ulogom u filmu “Obala u magli” Marcela Carnea iz 1938. godine u kome joj je partner bio veliki glumac Žan Gaben.

Poznate su njene uloge u filmovima “Veliki manevri” Reneea Klara sa Gerarom Felipom, “Pali idol” reditelja Carola Reeda iz 1948.  i “Fabiola” iz 1949. godine.

Već kao poznata glumica dobila je prvu nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu u historiji Kanskog filmskog festivala 1946. godine za rolu u filmu “Pastoralna simfonija” Jeana Delanoa, adaptaciji istoimenog romana Andrea Gidea.

Michele Morgan, koja je bila oličenje francuskog glamura, publika je dva puta birala za najpopularniju francusku glumicu.

Tokom Drugog svjetskog rata napustila je domovinu i pokušala da nastavi karijeru u Hollywoodu.

U Hollywoodu joj nisu davali atraktivne uloge u vratila se u Francusku poslije rata.

Vjerska ceremonija biće održana u petak blizu Pariza, gdje je rođena, poslije čega će biti  sahranjena u Parizu, navela je porodica.

visoko.ba/federalna.ba

Proudly powered by WordPress