Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za slobodu potrebno 36.500 KM, ali nema uplata na rate

Sud BiH odobrio je prije nekoliko dana Nedžadu Mujiću, osuđenom na godinu zatvora zbog pružanja finansijske pomoći borcima Islamske države (ISIL) u Siriji, da zatvorsku kaznu zamijeni novčanom, što je i učinio, uplativši 26.000 KM. Mujiću je odbijeno 99 dana, koliko je bio u pritvoru, pa mu je dan zatvora obračunat 50 KM.

  • Šta je olakšavajuće
Ovo je samo jedan od primjera kako se sloboda u BiH, a što je predviđeno izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije iz marta ove godine, može kupiti za 36.500 KM, jer se dan zatvora mijenja za uplaćenih 100 KM. I ranije je ova mogućnost bila na snazi, ali je bila nedorečena i dovodila je do nejednakog položaja osuđenika, te nije važila za sve pravosudne institucije.

dupovac

Dupovac: Mora se sve uplatiti odjednom

No, ovo se odnosi samo na osuđenike na kazne do godinu zatvora. Za ostale, pa i one osuđene na godinu i po, to ne važi, niti osoba koja je, naprimjer, osuđena na dvije godine, a odležala je godinu, može drugi dio kazne zamijeniti novčano.

Osim Mujića, o čemu je Avaz i nedavno i pisao, slobodu je kupio i Nihad Trnka, kojeg je Sud BiH zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH, a na osnovu sporazuma o priznanju krivice osudio na godinu, uplatio je 5.000 KM. Taj novac je, kako kaže, posudio, a 30 dana provedenih u pritvoru njemu je obračunato po 14 maraka. Olakšavajuća okolnost je i potpisani sporazum s Tužilaštvom BiH.

mehmedbasic

Mehmedbašić: Nekada se moglo sa 16 KM po danu

“Ko ima plati, ko nema ide u zatvor. Većina ih nema da plati kaznu. Mujić, naprimjer, ima rodbinu u Austriji pa je mogao platiti. No, procedura je da podneseš zahtjev, sud to obračuna i gotova stvar. Ali, tu nema plaćanja na rate. Mora sve da se uplati odjednom”, kaže advokat Senad Dupovac.

  • Nekoliko klijenata 

Njegov kolega Omar Mehmedbašić navodi da se prije dvije godine plaćalo 16 KM po danu, ali da je osuđena osoba morala priložiti sudu dokaz da nije zaposlena, da nema automobil ni nekretnine.

mujicic

Mujić: Slobodu platio 26.600 KM

“Kada su u pitanju Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu, toga više nema. Imao sam nekoliko klijenata koji su to tada platili, ali više ne može. Sada samo 100 KM na dan igra ulogu. Ma, ko je kokuz ide ležati, ko nije plati i gotovo”, kaže Mehmedbašić.

  • I osuđeni ratni zločinci plaćali

Podaci koje je prije nekoliko mjeseci objavio Birn pokazuju da je i pet osuđenika za ratne zločine u BiH kaznu zatvora zamijenilo novčanom.

Radi se o kaznama zatvora do godinu, a osuđene osobe su iz Brčkog, Bihaća, Zenice. Svih pet uplatilo je sudovima iznose od 36.000 KM.

  • Mnogi traže kućni pritvor

Mehmedbašić je za Avaz rekao da je mnogo osuđenika koji traže da kaznu zatvora zamijene kućnim pritvorom, koji podrazumijeva stavljanje narukvice.

“Postoje i takvi slučajevi, ali i tu je potrebno proći razne procedure. Zavisi sve kakvo je krivično djelo neko počinio”, kaže Mehmedbašić.

Visoko.co.ba/Avaz.ba

Proudly powered by WordPress