Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dragan Bursać: Dodik čestitao narodu Samostalnu Republiku Srpsku!

I nama kažu da smo siromašni? Pa, pogledajte Federaciju, koja je ostala u sastavu BiH, šta je sa njima?

Evo, upravo sad sam dobio poruku od našeg prijatelja Miroslava Lazanskog, koji, nažalost, zbog neisplate nekih honorara nije mogao doći u Banjaluku, kako su Abhazija i Južna Osetija priznale samostalnu Republiku Srpsku, što su, uz Sjeverno Kosovo, preciznije, uz sjeverni dio Kosovske Mitrovice, već tri države koje su nas priznale!

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, očigledno još uvijek pod stresom zbog neizdavanja diplomatske vize za svoju bolju budućnost u SAD-u, okrenuo se domaćim temama. Vitalnim.

Obraćajući se novinarima u svojoj predsjedničkoj palati, poput delfske Pitije na etilenu, kazao je da za pet godina vidi Republiku Srpsku kao samostalnu državu.

“Vidim je moćnu, jaku, demokratsku, važan faktor u regionu i vidim je kao samostalnu.”

Falio mu je samo legendarni tronožac mitske vidjelice u Apolonovom hramu i ugođaj bi bio potpun.

Povratak u budućnost

Ooo, kakav će to biti 9. januar 2022. godine!

Elektromobilima ruskog “Moskviča”, na velikoj paradi ispred zgrade Vlade Republike Srpske, jezdiće Milorad Dodik, na čelu kolone, u društvu svojih najbližih saradnika i savjetnika Nikole Špirića, Nebojše Radmanovića i gradonačelnika Banjaluke u drugom mandatu Igora Radojičića.

RTRS je, tom prigodom, samo nekoliko dana prije obavijestio vascijeli narod Republike Srpske, da će zbog Dana nezavisnosti biti neradni, ne samo 9. nego čak i 10. januar.

Ovo će izmamiti osmijeh na ponešto krezava lica svih 220 stalno zaposlenih stanovnika Republike Srspske. Urednici RTRS-a pojasnili su kako je povećanjem neradnih dana učinjena neviđena ušteda na tariguzu u zgradi Vlade i Elektordistribuciji, a Igor Radojičić se pohvalio da Toplana ova dva dana neće morati grijati oba ova potrošača, koji su jedini ostali na mreži.

Zbog predviđene štednje, povorka će se kretati od Narodnog pozorišta do zgrade Vlade, što će reći 227 metara, koliki je ujedno i domet oba iznajmljena elektro-Moskviča. Po naredbi Milorada Dodika, koji je izmjenom Ustava od 2018. godine po treći puta Predsjednik i koga je Senat Republike Srpske, zarad gore pomenutih ušteda, proglasio prije godinu dana doživotnim predsjednikom, narod je ostao kod svojih kuća, prateći direktan prenos na prvom i jedinom TV kanalu u Republici Srpskoj. Ono nešto Banjalučana, koji nisu utekli za mitsku Austriju ili Njemačku, dobilo je specijalne dozvole za kretanje, pa su uz samo desetak punktova lokalnih specijalaca, bez većih problema došli na trasu kojom su pri suludih 35km na sat pičila oba Moskviča.

Inače, Moskviči su poklon ruske Vlade, koje je Vlada RS-a platila milion najnovijih evra. Svaki.

Predsjednik Dodik se popeo na binu, koju je lično po njegovoj želji dizajnirao Igor Radojičić, a koji je nakon godina trażenja odustao od pejsažnog arhitekte i sam završio narečeni fakultet i specijalistiške studije.

Milorad Dodik, ponešto oronuo, ali sve jednako prpošan, podsjetio je sve prisutne, njih preko 300, kako je obećanje o samostalnoj Republici Srpskoj konačno ispunjeno.

“Bilo je onih zlobnika, koji su tjerali šegu sa mojom izjavom o Samostalnoj Republici Srpskoj, prije pet godina, ali evo je -Tu pred vama! Evo, upravo sad sam dobio poruku od našeg prijatelja Miroslava Lazanskog, koji, nažalost, zbog neisplate nekih honorara nije mogao doći u Banjaluku, kako su Abhazija i Južna Osetija priznale samostalnu Republiku Srpsku, što su, uz Sjeverno Kosovo, preciznije, uz sjeverni dio Kosovske Mitrovice, tri države koje su nas priznale. A, to je sveto trojstvo. To je onaj srpski simbol sabornosti, koji nas je sve ovo vrijeme održao, braćo. Ima onih zlobnika koji kažu da je Republika Srpska sa svojih 200 hiljada stanovnika i Banjaluka, kao glavni grad sa 25 hiljada ljudi, izložena bijeloj kugi. Ali lažu! Prvo, to su prirodni demografski procesi, a drugo, braćo, pogledajte koliko je samo zemlje više za vas ostalo. Pogledajte samo te nove zgrade mog kuma, ovaj, naših neimara, u kojima po simboličnih 4000 evra najnovijih po kvadratu možete pazariti izuzetno komforne trosobne stanove od 40, pa i više kvadrata.

I nama kažu da smo siromašni? Pa, pogledajte Federaciju, koja je ostala u sastavu BiH, šta je sa njima? Dobro, to ne možete vidjeti, jer su uvedene sankcije na gorivo, a kablovska ne radi, ali ja ću vam reći – Udarila je bijeda velika na njih. Ne mogu oni, braćo mila, kao i mi jednom sedmično da jedu meso. Nema. Ne, ne! Nema kod njih, kao kod nas, ovako čistih ulica. Sve smog od automobila. A, Banjaluka se, kao i prije pet godina, ozelenjuje. Evo, gore prema Starčevici, šuma se spustila do grada. Tako i treba! I onda nam kažu da restrikcije za gorivo nisu dobra stvar.”

A, onda je Predsjednik Dodik čuo šapat iza leđa, svog najnovijeg premijera Nenada Stevandića. Stevandić, inače najjači Dodikov koalicioni partner, saopštio je tiho i nježno velikom vođi da skrati govor, jer je struje još jutros nestalo, a ovo su zadnje litre iz modričke Rafinerije, koja je najvila za sutra svečano zatvaranje.

“Braćo i sestre, sjeti se na brzaka Predsjednik stari, evo, koliko sam ja prvi čovjek Srpske, ni ne sjećam se, mislim bukvalno se ne sjećam, doveli smo ovu zemlju u potpuni komunizam. Uz Sjevernu Koreju, jedini smo na svijetu uspjeli u tome. Oni nas, doduš,e još nisu priznali, ali postoje indicije da hoće. I evo, sad vam sa ovog mjesta mogu objaviti, da ćemo za pet godina proglasiti otcjepljenje od Evrope i pripajanje Aziji, specijalnim koridoro…”

Kratki pisak i muk. Nestanak električne energije prekinuo je velikog vođu da u ovom najsvjetlijem danu u Republici Srpskoj, ovom Danu samostalnosti, uputi njenim stanovnicima još nekoliko blagovijesti. Ali, ne mari. Veselo stanovništvo, ponešo ufitiljilo, valjda zbog ozelenjavanja, majku mu, pohrlilo je na drugu stranu ulice, na svečano zatvaranje “Karitasove” kuhinje, posljednje javne kuhinje u Republici Srpskoj. Kako su rekli iz banjalučke Nadbiskupije, zadnjeg radnog dana, nudiće svojim veselim sugrađanima pasulj sa mesom. Pravim mesom.

Nakon desetominutnog sveopšteg meteža, svaki ponosni Banjalučanin, u modricama, ali ponosan, dostojanstveno je odnio svoju manjerku sa grahom kući, založio vatru i na akumulator gledao reprizu otvaranja autoputa Banjaluka-Gradiška koja se, evo, već dvije godine svakodnevno emituje na televiziji. Jedinoj, RTRS televiziji.

Legenda kaže da su deseci hiljada najhrabrijih uspjeli pješke ili konjskim kolima tim putem da se izvuku u neki Nevrlend, neku nepostojeću zemlju sa one strane Save, neku Austriju, Njemačku, šta li?

A, sve vrijeme, papirnate zastavice su se vijorile iznad sablasno pustih ulica Banjaluke, pozdravljajući 9. januar 2022. Dan samostalnosti Republike Srpske.

Da nam živi slobodna i nezavisna Republika Srpska! Do zadnjeg grama mozga. Do zadnjeg sna. Do posljednjeg bijega.

visoko.ba/buka.ba

Proudly powered by WordPress