Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Direktor gradskog groblja Visoko Kenan Karavdić za Avaz – Gdje završavaju amputirane ruke, noge i drugi dijelovi tijela

Patološki otpad predstavlja dijelove ljudskog tijela – amputate, tkiva i organe odstranjene tokom hirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, placente i fetuse, eksperimentalne životinje i njihove dijelove.

U pojedinim slučajevima patološki otpad može biti i izuzetno opasan ako je infektivan, pa se postavlja pitanje kako se on uništava.

Dva načina 

U Kantonalnoj bolnici Zenica kažu da se patološki otpad može zbrinjavati na dva načina: spaljivanjem u krematoriju ili zakopavanjem na groblju.

Prema riječima Aide Buro, portparola KB-a Zenica, s obzirom na to da u BiH ne postoji krematorij, nadležni iz ove zdravstvene ustanove daju da se patološki otpad zakopa na groblju.

Oko pet tona patološkog otpada koji se stvori tokom jedne godine Univerzitetski klinički centar Tuzla, shodno potpisanom ugovoru, predaje u nadležnost Komemorativnog centra Tuzla.

– Kod nas postoje sekundarna skladišta i zamrzivači, a uposlenici Komemorativnog centra na naš poziv dolaze i preuzimaju takvu vrstu otpada. Ugovor je potpisan prije nekoliko godina i mogu reći da je saradnja na visokom nivou. Nakon preuzimanja patološkog otpada Komemorativni centar Tuzla predaje ga kolegama u Visokom, gdje se obavlja krajnja dispozicija – kazao je za „Avaz“ profesor Amer Čustović, načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor UKC-a Tuzla.

Sav patološki otpad i otpad humanog porijekla u Sarajevskom kantonu zbrinjava se na gradskom groblju u Visokom. Iz Kliničkog centra na Koševu paketi s ovim otpadom stižu im tri do četiri puta mjesečno, nakon čega ga oni ukopavaju u dijelu groblja predviđenom za te namjene.

Posebna parcela

– Tu nisu samo amputirani dijelovi tijela nego i sav ostali patološki otpad. On se dostavlja uredno upakovan. Zakopava se na dubini od pet metara i više. Nakon što ga spustimo, prije zakopavanja pospemo ga krečom i hlorom – pojašnjava pomoćnik direktora gradskog groblja Visoko Kenan Karavdić.

Univerzitetski klinički centar RS ima sklopljen ugovor s banjalučkim gradskim grobljem o zbrinjavanju medicinskog otpada, gdje spadaju i amputirani ekstremiteti.

– Gradsko groblje sahranjuje taj otpad na groblju u posebnoj parceli. Prema informacijama iz službe operacionih sala sa centralnom sterilizacijom, u 2016. godini bilo je ukupno 120 amputacija gornjih i donjih ekstremiteta i 24 amputacije prsta – istakli su iz UKC-a RS.

Niko sam ne sahranjuje amputirane dijelove

Karavdić napominje da nikada nisu imali slučaj da je neko izrazio želju da sahrani amputirani dio tijela. Ovakav zahtjev nisu zabilježili ni u sarajevskom “Pokopu”, u kojem kažu da su do rata patološki otpad zbrinjavali u grobnicu posebno napravljenu za tu namjenu.

visoko.ba/avaz.ba

Proudly powered by WordPress