Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnici i javnost u iščekivanju odgovora iz Prevent-a d.o.o Sarajevo

 

“Ministarstvo za privredu nema ingerencije nad poslovanjem  privrednog subjekta “Prevent” d.o.o Sarajevo, obzirom da je riječ o privatnom preduzeću, koje ima svoju upravu, koja je odgovorna za poslovanje istog” – piše između ostalog u odgovoru Ministarstva za privredu ZDK Općinskim vijećnicima na postavljeno pitanje vijećnika Mirze Ganića.
Podsjećamo,  na posljednjoj decembarskoj sajednici vijećnik Ganić je uime Kluba vijećnika SDA postavio pitanje vezano za “teške uslove rada u vrlo uspješnpj firmi “Prevent” d.o.o Sarajevo, koji se prije svega odnose na dužinu  radnog vremena, a koja je prema prenesenim informacijama često bila po 12 sati dnevno bez plaćanja prekovremenih radnih sati, što nije u skladu sa Zakonom o radu koji propisuje radno vrijeme od 40, a ne 60 sati sedmično”.
Nadzor nad primjenom Zakona o radu obavlja Kantonalna uprava za inspekcijske poslove ZDK, pa smo joj proslijedili vaš akt na uvid i nadležno postupanje – stoji u odgovoru ministra Fahrudina Omerhodžića na postavljeno pitanje.
Iako je odgovor zatražen i od uprave Preventa u Visokom, u dostavljenim materijalima za subotnju sjednice, nema pisanog odgovora iz ovog preduzeća. Očekuje se da će odgovore na postavljena pitanja vijećnicima dati neko od odgovornih u Prevent-u d.o.o koji će na sjednici Općinskog vijeća  Visoko biti prisutan u svojstvu gosta.

Proudly powered by WordPress