Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slučaj Mirza Čejvanović potvrđuje da je NK Bosna prošle sezone istjerana iz lige štimanjem rezultata na utakmici Sloboda – Budućnost

mirza cejvanovicNismo uspjeli u prvom kolu protiv Azota iz Vitkovića, bit će teško i veliko je pitanje da li će Adnan Fočić i po drugi puta moći u postojećim okolnostima vratiti Bosnu u Prvu ligu FBiH iz koje je istjerana nečasnim radnjama. Istina, Bosna je najviše sama sebe istjerala zbog toga što u zadnjih osam kola proteklog prvenstva nisu uspjeli osvojiti minimalan broj bodova za opstanak. Ali konačna presuda je bila u zadnjem kolu, Bosna je igralu u Kaknju protiv Rudara, a u Tuzli su igrali Sloboda i Budućnost iz Banovića. Svoju šansu u teoriji je tražio i NK Troglav iz Livna. Ishod svega nam je poznat, Budućnost je pobijedila u gostima Slobodu, mi smo izgubili od “komšija” u Kaknju, a Troglav je postigao potrebnih pet golova, međutim zbog rezultata u Tuzli to im nije ništa značilo. Završilo se prvenstvo i Bosna je ponovo ispala, svi smo znali da se radi o namještanju utakmica u nekoliko zadnjih kola, a u posljednjem kolu posebno. Za tu igru nismo imali ni para ni znanja da bi kupili opstanak kao što su to drugi uradili. Naravno, sve ovo su bili zaključci iz pretpostavki, ali početkom augusta i pojavljivanjem slučaja “Mirza Čejvanović” stigli su i dokazi o nečasnim radnjama. Optužujuči jedni druge, FK Sloboda – Mirza Čejvanović – Smajil Karić dolazi se do dokaza o tome kako je rezultat utakmice Sloboda – Budućnost namješten, a to je direktno izbacilo NK Bosna iz Prve lige Federacije.

U kratkom intervju na portalu www.sportsport.ba Mirza Čejvanović između ostalog kaže:

Šta se događalo prije i poslije utakmice s Budućnosti?

“Odgovor na to pitanje najbolje znaju predsjednik Husić i trener Karić. Oni nisu bili na utakmici, ali znamo šta su govorili dva-tri dana prije. Igrači na terenu rade ono što im se kaže. Ja sam to radio kao i svi ostali, ali su oni mene optužili za nešto s čim nemam veze.” 

Nakon izlaska u javnost svih informacija o namještanju utakmica u kojima su učestvovali članovi uprave, treneri i igrači FK Sloboda i nakon što je pojedinim sportskim novinarima iz Tuzle prijećeno, saopćnjem za javnost oglasila se i Asocijacija sportskih novinara u čijem pismu se između ostalog kaže:

Nakon poruka prijetećeg sadržaja koje su upućene sportskom novinaru iz Travnika, eskalacija napada na sportske novinare dogodila se i u Tuzli, gdje su tamošnje kolege izložene najprimitivnijim uvredama i potpuno neargumentovanim optužbama.

Naime, nakon što je na oficijelnoj stranici FK Sloboda (Tuzla) objavljena informacija o razlozima zbog čega je izdata ispisnica Mirzi Čejvanoviću, uslijedili su primitivni i frontalni napadi na sportske novinare iz Tuzle, samo zato što su prenijeli izjave ”dvije strane”, predsjednika Azmira Husića i ”okrivljenog” Mirze Čejvanovića…

Iz cijele ove priče o FK Sloboda i Mirze Čejvanovića jasno je da je NK Bosna iz lige prošle sezone ispala zahvaljujući dobrim odnosima između Tuzle, Kaknja i Banovića, a nama ostaje nada u brzi povratak u Prvu ligu FBiH i što je manje vjerovatno nada da će NS BiH zajedno sa nadležnim sudovima kazniti klubove i pojedince koji igraju više izvan terena po restoranima i kafanama za razliku od igrača koji glume igrače na terenu u već ranije dogovorenim utakmicama.

Proudly powered by WordPress