Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko je kriv, android ili roditelj?

jenny ax1Kad kažu ljubav, sama riječ je danas izgubila na zančenju, a pogotovo sama emocija! Sve se pretvorilo u sivilo i u androide. U alkohol, u narodnjake, u bobe ha zelene ha ljubičaste. U petke i subote, u što oskudniju odjeću. Djevojke su posebna priča. Apsolutno su nevjerovatne, preuzele su mušku stranu ili neki kulturni muževni princip u:

-prvom pozivu;

-prvom prilasku i upoznavanju, tj. barenju (danas, ako te žena nije „smuvala“ nešto ne štima i nije ok);

-da pare bereš s grane ne može ti biti onoliko koliko je za njih čaša šuplja;

-a ako imaš dobro novo auto, tebi one kroje budućnost i jednostavno sve i da hoćeš ne možeš da se otrgneš, imat ćeš je kako hoćeš, samo da mlada bude viđena;

-ako nemaš auto ili para ne sekiraj se, ovo navedeno te neće zatrefit, bit ćeš normalan i naći ćeš normalnu djevojku. Čestitam!

Danas su muškarci nevjerovatno stidni i moralni, što bi se u narodu reklo „čuvaju se“, ma na ranu ih priviti! Zaista je nastao trend zamjene moralnih osobina, djevojka je postala kafana girl and trotoar qeen. Šta se desilo??? Ko je kriv, roditelji ili androidi? Roditelj koji udovolji djetetu, pa ga zatupi „kompjuterom“ i androidom, a ne knjigom, pa kasnije sebi postavlja milion pitanja dok dijete ima trzavice kad mu se oduzme tastatura iz ruke! Postali su roboti, roboti od kojih rijetki su zaista stručnjaci za tehnologiju, dok ostali znaju upaliti PC- android, lajkat i komentarisati, konektovat se i „izaći“ sa neta?!?!

I naravno, njihov dan počinje i završava s mišljenjem: „BOŽE KOLIKO IMAM LAJKOVA NA NOVU SLIKU???“ Tri puta Bismilla i otvaraju Facebook, kad tamo 50 lajkova, dan ne može biti bolji, to je naravno razlog da se objavi nova slika, u međuvremenu se ode do škole, pa se u školi nafata WIFI, pa dožive nervni slom, jer za četiri sata tobože su dobili samo 10 lajkova. Tada ih hvata depresija i nalet bijesa! Kada stignu kući objave novu sliku, pa razuman svijet smaraju za lajkove da bi zadovoljili kriterije od jutra!

Koliko je danas lahko ili teško biti roditelj? Koliko je teško djetetu ne moći ispuniti želju ili je ispuniti i naravno nastaviti ispunjavati, pa koliko god one bile loše ili negativne.

Danas kćerke za rođendan žele silikone i botox, sinovi novi BMW, Audi… Kakve su ovo rođendanske želje, šta je sa onim, želim lutku i novu haljinu, želim loptu i dres!? Nisam roditelj, ali se bojim biti nakon svega što vidim. Život ti kroji markirana odjeća, marka telefona, veličina želuca (koliko alkohola u istog može stati), je li živiš u gradu, je li ti tata ima firmu, je li ti mjesno prezime, da li imaš auto sa 16 godina, naravno iz salona friško…

Šta danas očekivati od takve djece, momaka i djevojaka??? Doktorat, magistarski?

Ta omladina danas uživa na račun svojih divnih roditelja, koji bleje u njih, koji ih mole za svaku sitnicu, koji od istih koje su rodili trpe teror i brutalno ponašanje.

Jesu li za ovakve stvari krivi svemirci, možda su nas posuli nekim njihovim čudnim i tupim narkotikom?!?

Samo niko ne zna ko je krivac i na koga sve da svali. Najlakše bi bilo da je ovaj svijet kao ono selo pored kojeg su zapalili plantažu marihuane, pa svi stanovnici tvrdili da je za sve kriv zmaj! Možemo li i mi naći zmaja koji je kriv, jer je sve izgubilo smisao??? Možemo li zmaja kriviti što dečki kažu da vole da nose štikle i žensku odjeću jer im je udobnija? Možemo li ga kriviti, jer danas ništa nije isto kao prije, jer danas ništa nema smisao, jer su ljudi nezasiti, podli, pakosni??? Ovim tekstom raspisujem oglas, tj. potragu za zmajem koji će da bude kriv za sve, molim te javi se odmah, hitno si potreban!

Materijalisti!

Svi smo se nekada zatekli u situaciji da se neko ili grebe od naš novčanik ili vidite nekoga kako se grebe od nekoga, svejedno koji način, ali upoznali ste osobu koja se zove materijalista, grebator, sponzoruša. U zadnje vrijeme često postavljam sebi pitanje, jer ih upoznajem mnogo, u mom su okruženju, kako izgleda njihov dnevni plan, sedmični ili eventualno mjesečni ili godišnji životni plan, plan životnog dešavanja?!?

Nije mi jasno kako im je draže biti neko ko zavisi od tuđeg novca, nego osoba koja ga zaradi i troši kako želi i ugađa sebi onako kako njemu paše.

Ne razumijem njihov život, žive po tuđim željama i onako kako ga taj plati, a ovaj se zadovoljava sitnicama. Sponzori tj. ovi s parama imaju svoje marionete tj. ove materijaliste koji njihov život i ego čine zanimljivim i napuhanijim. Materijalisti, vi ste tu da ispunjavate želje od ovih za koje mislite da ih gulite, vi ste njihovo usputno stajališe, prenočište ili ljubavna svjetiljka koja zasvijetli jednom do dva puta, ali ne zbog želje materijaliste već sponzora. Razlika je u razlici! Razlika je kako su kod koga spojene žice u glavi, da li funkcionišu jednosmjerno ili s uzemljenjem?!?

Čemu ovo stanje, mladost i roditeljstvo, pubertet i klimaks vode?

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress