Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Radnici robne kuća “Bosna” i danas protestvuju

Grupa od dvadesetak bivših radnica robne kuće ”Bosna“ u Zenici i danas( ponedjak 19 01.2010) je, peti dan zaredom, unutar objekta nastavila protest u cilju ostvarenja svojih prava na uvezivanje staža, zaostala potraživanja po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i isplatu otpremnina, javio je dopisnik Agencije Onasa. 

Podršku im je i juče dala grupa građana Zenice, među kojima su bili i predstavnici nevladinih organizacija Pokret ”Dosta“, Eko forum i ”Akcija građana“. Zbog zdravstvenih problema nekih od radnica, koje unutar objekta nemaju struju i grijanje, intervenisala je i hitna pomoć. Prema riječima Hasana Krehe, predsjednika Eko foruma Zenica, o problemu bivših radnica robne kuće ”Bosna“ upoznat je i Helsinški komitet BiH, čiji bi predsjednik Srđan Dizdarević, mogao sutra (ponedjeljak 19 01.) doći u Zenicu.
Sa protesta je upućen poziv zeničkom općinskom načelniku Husejinu Smajloviću da do ponedjeljka 19.01. u podne dođe do radnica i sa njima razgovara. Procjena je da se za više od 100 bivših uposlenika zeničke robne kuće “Bosna” na ime doprinosa duguje oko 360.000 maraka. Robnu kuću “Bosna” u Zenici njen vlasnik, firma “Beograd com” Banja Luka, planirala je renovirati, ali bivše radnice zeničkog objekta zahtijevaju da se prije toga izmire njihova potraživanja.

(izvor www.zenicablog.com)

Proudly powered by WordPress