Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rok će biti probijen

 

Rok za završetak izgradnje dionice Dobrinje – Kakanj i naplatnih kućica u Podlugovima na koridoru 5C biće probijen zbog neizmirenja obaveza za maj i juni kompanijama koje izvode ove radove. Rok za izgradnju te dionice je 1. avgust, a dug Federacije iznosi više od tri miliona maraka. Za izgradnju kućica rok je 31. avgust, dok su dugovi oko 250.000 KM.

Direktor Direkcije za autoceste FBiH Erdal Trhulj ističe da je neplaćanje jedini razlog kašnjenja.

– Ja potpuno razumijem izvođače i mislim da imaju razlog da traže produženje roka, jer oni mogu raditi onoliko koliko imaju para – ističe Trhulj.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi se isplata desila ovih dana, rokovi bi bili probijeni za najviše mjesec. U suprotnom, izvođači najavljuju da radove neće završiti dok ne dobiju novac.

– Mi još radimo i očekujemo da nam uskoro plate. Međutim, koliko oni budu kasnili s isplatom, toliko ćemo mi kasniti sa završetkom radova. Ako oni ne mogu platiti, ne možemo ni mi raditi – kazao je za “Dnevni avaz” Hamed Ramić, direktor “Euro-asfalta”, firme koja učestvuje u gradnji dionice i kućica u Podlugovima.

Izvođači također napominju da svako kašnjenje završetka radova i eventualni zastoji povećavaju troškove.

Iz Federalnog ministarstva finansija “Avazu” je jučer rečeno da će novac biti isplaćen kada ga bude. 

Dug iz budžeta izvođačima radova na naplatnim kućicama u Visokom iznosi skoro 300.000 KM, a rok za njihov završetak je 10. oktobar. Ukoliko se isplata uskoro desi, radovi na ovim kućicama bit će završeni u roku.

Jedna traka autoputa na dionici Dobrinje – Kakanj puštena je u promet prije dva dana i njome se saobraćaj odvija u oba smjera, čitavom dužinom dionice. Trhulj ističe da je dinamika izgradnje ove dionice, kada se u obzir uzmu svi problemi i neplaćanja, bila izuzetno dobra.

(avaz.ba)

Proudly powered by WordPress