Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U toku prikupljanje starih fotografija za izložbu “Visočke porodice i običaji kroz vrijeme”

U okviru  manifestacije Visočko ljeto 2011.g. Zavičajni muzej Visoko planira prezentirati izložbu starih fotografija pod nazivom „Visočke porodice i običaji kroz vrijeme“. O detaljima ove izložbe razgovarali smo sa prof. Đenanom Ganić, sekretarom Zavičajnog muzeja.

„To zahtjeva istraživački pristup i terenski rad u vidu iznalaženja i prikupljanja foto dokumentacije u zbirkama Zavičajnog muzeja, ali i iz zbirki i privatnih kolekcija visočkih porodica. U okviru prikupljanja fotografija mi ćemo objaviti i javni poziv za sve zainteresovane da nam donesu stare fotografije s motivima grupnih i pojedinačnih portreta  u bosanskim nošnjama, svadbe, zanati, unutrašnjost  starih kuća, sijela, vjerski praznici, teferiči, vašari i drugi sdržaji koji odražavaju duh tradicionalne atmosfere i pripadaju periodu do 50-tih godina XX vijeka“ – naglašava Đenana Ganić.

Iz Zavičajnog muzeja Visoko pozivaju vlasnike starih fotografija sa gore navedenom tematikom da ih donesu u prostorije muzeja. Fotografije će na licu mjesta biti skenirane  i odmah vraćene vlasniku.

Kako, još uvijek nezvanično, saznajemo ovogodišnje Visočko ljeto – dani kulture i sporta počinju 20. jula, pa će i ova izložba biti upriličena u vrijeme trajanja ove manifestacije.

{joomplucat:129 limit=8}

Proudly powered by WordPress