Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koliko automobila je ukradeno u ZDK?

U prva četiri mjeseca ove godine na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirano je 13 krađa automobila. Policija je za počinjenje krađa prijavila 15 osoba, od kojih je 12 povratnika u vršenju ovih krivičnih djela. Uhapšeno je šest osoba, za koje je bila određena mjera zadržavanja do 24 sata.

„Broj ukradenih vozila je u proteklom periodu daleko manji u odnosu na isti period prošle godine, te je evidentna tendencija opadanja u broju istih, što je rezultat realiziranih akcija te pojačanog rada operativnih timova na terenu. Navedeno potvrđuje i podatak da je u mjesecu aprilu zabilježen i evidentiran samo jedan slučaj krađe automobila. Svakako da smo zadovoljni postignutim rezultatima ali aktivnosti na prevenciji ovih krivičnih djela iz nadležnosti Uprave policije MUP-a ZDK se nastavljaju posebno one u saradnji sa drugim policijskim agencijama“, kaže Aldina Ahmić, portparol Uprave policije ZDK.

U januaru ove godine evidentirane su tri krađe vozila, februaru pet, martu četiri i aprilu jedna, dok je u prva četiri mjeseca 2010. bilo čak 38 krađa vozila.

Tokom 2010. godine na području ZDK ukradeno je 96 automobila, što je za 45 automobila ili 31,9 posto manje nego ugodini ranije. Krađe su se uglavnom dešavale u noćnim i ranim jutarnjim satima. Od ukupnog broja ukradenih automobila, vraćena su 32, od čega akcijom policije 27  i otkupom od strane vlasnika pet automobila.

Za počinjenje krađa automobila, prijavljeno je 22 osobe, od kojih 10 povratnika u vršenju ovih krivičnih djela i jedan maloljetnik. Uhapšeno je 19 osoba, a za njih 17 je određena  mjera zadržavanja do 24 sata.

“Krajem mjeseca decembra prošle godine je izvedena koordinirana akcija MUP-a Tuzlanskog kantona i MUP-a ZDK na širem području općine Zenica, gdje su, u skladu sa naredbama nadležnih sudova, izvršeni pretresi na 15 lokacija,  u cilju razbijanja organizovanih kriminalnih grupa koje se bave izvršenjem teških krivičnih djela krađe motornih vozila. Prilikom izvođenja akcije na području koje pokriva ovo Ministarastvo, uhapšeno je 14 osoba a pretresom stambenih i pomoćnih objekata koje su isti koristili, pronađeno je sedam ukradenih automobila, te veći broj predmeta i dokumentacije koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela. Protiv navedenih osoba su podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvima“, ističe Aldina Ahmić.

Razmatrajući i analizirajući navedenu problematiku službenici Sektora krim. policije MUP-a ZDK su sačinili operativne planove rada čiji je cilj suzbijanje i prevencija ovih krivičnih djela, odnosno dokumentovanje izvršenih krađa automobile te procesuiranje izvršilaca istih.

Navedenim planovima, objašnjava Aldina Ahmić, naloženo je svim policijskim upravama na području kantona sistematsko i plansko djelovanje na prevenciji ovih krivičnih djela sa posebnim akcentom na praćenju osoba koja su indicirana kao izvršioci ovih krivičnih djela. Ostvaruje se dobra i kvalitetna saradnja i sa drugim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova te drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini, koja svakodnevmo daje određene rezultate.

zenicablog.com

Proudly powered by WordPress