Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ili ukinite odluku o zabrani saobraćaja u Čaršijskoj ulici ili je donesite kako treba

U Visokom je u ljetnom periodu već godinama na snazi  zabrana odvijanja saobraćaja ulicom Čaršijska, koja do septembra bude pretvorena u tzv. pješačku zonu. Sad je malo nejasno kad je ta zabrana, obzirom da u gradu postoje četiri znaka, na četiri različite lokacije sa različitim uputama vozačima. Tako da imamo zabrane od 19.00-23.00 sati, 20.00-23.00 sati, 19.00-22.00 sati i od 20.00-24.00 sati!?!? Sav javašluk i zajebancija očitovana je u ovim znakovima koji prave apsolutnu zbrku koja na kraju rezultira da prije nekoliko noći biciklista nemarnom vožnjom brutalno pokupi dijete tačno ispred zgrade Općine Visoko.

Osim znakova koji su odraz odnosa nadležne službe i policije prema građanima posebno je zabrinjavajuće kako je tretirana ta tzv. pješačka zona. U normalnim gradovima, gdje se ljudi normalno ponašaju i kao odraz kulture poznaju znakove, sasvim je normalno da biciklisti nisu dio pješačke zone, samim tim i motoristi su nepoželjni u pješačkim zonama, nije nepoznato da postoje i znakovi gdje ljubitelji “rolanja” nisu poželjni u pješačkim zonama kako bi nam iskazivali svoje vještine, koje zasigurno pješake koji su izašli da prošetaju glavnom gradskom ulicom nikako ne zanimaju. Beba koja je prije nekoliko noći nastradala zbog bicikliste koji u normalnim okolnostima ne bi trebao biti tu, a da ne bude u pješačkoj zoni trebala bi se pobrinuti policija kojoj bi neko trebao ukazati na činjenicu da u pješačkoj zoni trebaju biti samo pješaci. Sva je sreća pa je bio priseban sudski policajac koji je koristeći službeni automobil sa rotacijom brzo reagovao i ozlijeđeno dijete prebacio u Dom zdravlja.

Ovaj slučaj bi trebao potaknuti nadležne koji donose odluke o zabrani saobraćaja u glavnoj gradskoj ulici da promjene odluke i zabrane divljanje biciklista, rolera, šatro rokera na motorima i svim kabadahijama u autima koji imaju neke svoje znakove pa se regularno vozaju paralelno sa šetačima. Odnosno, ukinite odluku i zanemarite šetače, jer svakako je nepošteno da svi oni koji 10 mjeseci regularno plaćaju poreze i imaju prodavnice u glavnoj ulici odjednom budu uskraćeni za svoje kupce koji bi automobilom došli u kupovinu.

Proudly powered by WordPress