Trudnice više ne bi trebale da se plaše konzumiranja sirovih jaja, obznanili su britanski stručnjaci.
Britanski Savjetodavni odbor koji se brine za mikrobiološku ispravnost namirnica obznanio je nove informacije u vezi konzumiranja sirovih jaja u trudnoći, piše BBC.
Ovaj odbor ocjenjuje stepen rizika od trovanja kad je u pitanju konzumacija određenih namirnica određenim skupinama, a konzumiranje sirovih jaja u trudnoći ima “jako nizak” stepen rizika.
Navedeno je kako sirova ili slabo kuhana jaja slobodno mogu konzumirati i osjetljive skupine, poput starijih osoba i trudnica.
Britanska Agencija za standarde hrane (FSA) dodatno je istraživala ovu oblast, objavivši kako je od posljednjeg izvještaja napravljenog na ovu temu 2001. godine, došlo do znatnog smanjenja broja slučajeva zaraze salmonelom.
Ipak, navodi se kako je, da bi sirova jaja bila sigurna za upotrebu i trudnicama, potrebno skladištiti ih na pravilan način i obavezno konzumirati prije isteka roka.