Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

RK Bosna (S) traži ponavljanje izborne skupštine RSBiH

Upravni odbor Rukometnog kluba Bosna Sarajevo, uz podršku predsjednika Skupštine Kluba, zatražio je hitno ponavljanje Izborne Skupštine RS BiH, reizbor člana Izvršnog odbora uime Kantona Sarajevo, te imenovanje Ramiza Huremagića u IO.

U saopćenju Bosne navodi se da “najorganiziraniji, najkvalitetniji i najbolji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini za 2006. godinu” zaslužuje svog predstavnika u Izvršnom odboru RS BiH.

“U poslijeratnom periodu RK Bosna je osvojila dvije titule u Premier ligi, dva Kupa BiH i dva puta učestvovala u grupnom takmičenju Lige evropskih prvaka. Trenutno smo superiorno prvi u Premier ligi i pripremamo se za polufinalnu utakmicu Kupa kupova s Hamburgom. U reprezentaciji BiH igra naših osam reprezentativaca predvođenih selektorom Demirovićem. Postavljamo pitanje: Da li je moguće da RK Zagreb nema predstavnika u HRS ili Celje Pivovarna Laško u RZS!?”, navodi se u saopćenju Bosne.

Upravni odbor Bosne je kao glavne krivce za neimenovanje Huremagića u IO RSBiH naveo predsjednika i generalnog sekretara Saveza Mirsada Sirću i Smaju Karačića.

“Najviši dužnosnici Saveza (Sirćo i Karačić) su nas pismeno obavijestili 8. marta da je Ramiz Huremagić legitimni izbor za člana Izvršnog odbora RSBiH uime Kantona Sarajevo. I takav profil stručnjaka i sportskog volontera je proglašen personom non grata na izbornoj farsi u Mostaru!? Član IO iz Kantona Sarajevo je izabran na neligitiman način uz zakulisne radnje tandema Karačić – Sirćo i tražimo hitnu reviziju tog izbora i odgovornost navedenih predstavnika RSBiH”, saopćeno je iz Bosne.

Zahtjev Bosne za izbor Huremagića u IO RSBiH podržali su rukometni klubovi Vogošća i Željezničar.
Čelnici RSBiH su na današnjoj pres-konferenciji odbacili tužbe Bosne na neregularnost izbora, naglašavajući da predstavnik najboljeg bh. kluba Ramiz Huremagić u demokratskoj proceduri nije dobio podršku predstavnika klubova iz Federacije BiH.

Predsjednik Saveza Mirsad Sirćo je pojasnio da predstavnici “bošnjačkih” klubova na Skupštini nisu prihvatili inicijativu Saveza da iz Sarajevskog kantona u IO RSBiH budu izabrana dva člana, od ukupno četiri iz “bošnjačkih” klubova, koja su predviđena novim Statutom.

“U priremi za Skuštinu u legalnoj proceduri u Sarajevskom kantonu je izabran predstavnik RK Igman Halim Škaljić, dok je kandidat Bosne dobio manji broj glasova. I pored toga insistirali smo da Huremagića, kao predstavnika našeg trenutno najboljeg kluba kandidiramo za člana IO, ali nažalost u Mostaru to nisu podržali članovi više od 20 klubova, koji su izabrali Hamida Bahtu, predstavnika Bosanskopodrinjskog kantona”, naglasio je Sirćo.

Generalni sekretar Smajo Karačić je naglasio, da je sve učinjeno kako bi Bosna imala svog predstavnika u IO RS BiH, ali da u legalnoj proceduri to nije prošlo.

Proudly powered by WordPress