Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Protiv imenjaka prvi put bez imperativa

Dueli visočke i sarajevske Bosne su ove godine donijeli mnogo uzbuđenja i bure. Često je atmosfera bila i naelektrisana. Prvo su Sarajlije slavile pobjedu od dva gola razlike (25:27) i to u Visokom, 23. septembra 2006. g. u trećem kolu, pa 2. decembra sa 37:30 u maloj dvorani centra Skenderija, što će se ispostaviti da je nateži poraz “zelenih” ove sezone.     

Smatrajući se nepobjedivim, Sarajlije su u Visoko došle odigrati prvu utakmicu četvrtfinala Kupa BiH. Poraženi su sa 36:33, pa je revanš u dvorani Mirza Delibašić dobio na značaju. “Studenti” su sretno i spretno, a po nekima i nezasluženo, izborili plasman u polufinale Kupa BiH. Trijumfovali su sa potrebna tri gola razlike zgoditkom u posljednjoj sekundi (29:26), u momentu kada su Visočani bili sa dva čovjeka manje na parketu.

U “majstorici” je u Visokom novi-stari šampion još jednom poražen. Tada je sa 29:26 pobjedu odnijela visočka Bosna. I sada smo pred šestim ovosezonskim ogledom starih znanaca ili duelom šampiona i vicešampiona. Međutim, ovo je utakmica koja nema rezultatskog značaja niti za jednu od pomenutih ekipa. U taboru Visočana znaju da će bordo momci imati više motiva za pobjedu zbog proslave titule, ali će, bez obzira na čistu situaciju, maksimalno ozbiljno ući u meč.
Smatra se da se mora opravdati epitet najbolje ekipe Lige za prvaka. Ipak su “zeleni” napravili podvig, pošto su od 16. kola Premijer lige i zaostatka u odnosu na Slogu od 12 bodova, sada u situaciji da dva posljednja kola Lige za prvaka odigraju bez grča. Hod od trnja do zvijeda kulminaciju može doživjeti u nedjelju u Sarajevu.

Jedno je sigurno, bit će to sudar ekipa koje su najefikasnije i koje mnogo ulažu u ubojitost napada. Sudar rukometnih znalaca spremnih i na ispunjavanje želja navijačima kroz atrakcije. Jednostavno, duel za prestiž u kojem može prevladati i inat. Svoje “praćke” će tada opustiti Sirčo koji sada ima postignutih 199 golova u sezoni ili 6.4 po utakmici i Stojanović sa 176. Ili recimo Čakić (175) i Halilbegović (169) protiv Toromanovića (156) i Martinovića (123). No, sve statistike će se ostaviti po strani, opušteno će se uživati u ljepoti rukometa od strane najboljih bh. ligaških igrača današnjice.

RTV Visoko

Proudly powered by WordPress