Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočko ljeto 2007: Sve puno nelegalnosti, al’ nikome ne smeta


Organizacija dugogodišnje manifestacije Dani trgovine, kulture i sporta „Visočko ljeto“ u žiži je interesovanja visočke javnosti. Jedan od razloga su i veoma glasne najave suorganizatora zabavno – kulturnih i sportskih dešavanja JP RTV Visoko, koji najavljuju velike promjene i dosta sadržajniji i atraktivniji ovogodišnji program.

Upravo način na koji je ovo javno preduzeće konkurisalo i dostavilo svoju ponudu na „Visočko ljeto“ bila je tema koja je na današnjoj press konferenciji izazvala najviše pažnje prisutnih novinara.

Press konferenciju su organizirali članovi Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije: Edina Ahmetović koordinatorica organizacije, pomočnik načelnika za društvene djelatnosti Fehim Memić, direktor JKP „Gradska Groblja“ Asmir Hodžić, te direktorica JP RTV Visoko, Zuhra Čabaravdić.

Prema podacima koji su iznešeni, do sada je broj zainteresovanih za iznajmljivanje prostora u danima trgovine „Visočkog ljeta“ zadovoljavajući, pa se uz povećanje cijena ovogodišnjeg zakupa od 7%, s pravom očekuju značajna novčana sredstva od ovogodišnje manifestacije.

Kako je saopćeno medijima, 40 000 KM je planirani iznos koji će biti dat na raspolaganje JP RTV Visoko za organizaciju kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja.
Najviše novinarskih pitanja se odnosilo upravo na navode o raspisanom Javnom konkursu o dostavljanju ponuda za organizovanje kulturno zabavnog i sportskog sadržaja manifestacije. Činjenica je da ovakav konkurs nije raspisan već da su svim medijima dostavljeni pozivi za dostavljanje ponuda o načinima praćenja pomenutih dešavanja, a da je od medija, jedino JP RTV Visoko dostavila svoju ponudu koju je organizacioni odbor prihvatio kao sadržajno najbolju.
Iskren po ovom pitanju bio je Asmir Hodžić, direktor JKP „Gradska groblja“ Visoko, jedan od organizatora manifestacije

„Stvarno gledajući Zakon o javnim nabavkama Službeni list 49/05, za sve je ovo trebalo tender raspisati, ali s obzirom da se RTV Visoko još uvijek smatra Javnim preduzećem, imaju tu neke određene procedure da im se da ova organizacija, jer imaju javnu funkciju. Trebalo bi odmah poslije završetka ovogodišnje manifestacije odraditi sve poslove i Javno konkurs raspisati na vrijeme. Ovo je samo zbog Zakona o javnim nabavkama i njihovih procedura. A RTV Visoko kao medij u smislu gledanosti nemaju ništa“ – izjavio je Hodžić.

Komentar je dao i Fehim Memić pomočnik načelnika za društvene djelatnosti

„Ono što može tv odraditi ne mogu radiji odraditi. CATV(kablovska TV) je nešto sasvim drugo. Ovdje se došlo do toga da se njihovim radom i doprinosom, ne zato štio su javno preduzeće, već da osmisle sadržaje i zato budu plaćeni“ – izjavio je Memić.

Iako se u više navrata spominjalo da je odluka da RTV Visoko bude
nosilac aktivnosti kulturno – zabavnih i sportskih sadržaja, dio programa sanacije njihovih gubitaka Edina Ahmetović je to ovako prokomentarisala

„Radi se o ponudi koja je jako kvalitetna, što je bilo presudno“ istakla je Ahmetovićeva te je na pitanje o toma da li je njihov prijedlog sadržaja bio tražen dostavljenom ponudom, odgovorila negativno.

Na novinarsko pitanje o pokroviteljstvu manifestacije JP RTV Visoko, te o načinu naplate usluga u skladu sa ulogom pokrovitelja, odgovor je dala direktorica ove RTV kuće, Zuhra Čabaravdić.

„RTV Visoko kao javni emiter će onaj dio posla koji se odnosi na funkciju radi koje je ovo preduzeće ustanovljeno, obavljat u okviru redovnih aktivnosti. Izrada scenarija i tehnički dio posla je nešto sasvim drugo. Nama je na raspolaganje ostavljeno 40 000 KM sa PDV-om da se pokriju troškovi organizacije izvođača, učesnika, razglasa itd. Tako da mi uz to praktično nećemo dobiti ništa više nego što smo dobivali prošlih godina“ – izjavila je Čabaravdićeva.

Kako se tokom press konferencije stvorio utisak o razlici u plaćanju pojedinih medija Asmir Hodžić je izjavio da niko od medija koji su dostavili svoju ponudu neće biti oštećen, te da će svi biti plaćeni za medijsko praćenje sadržaja. Demantirao je tvrdnju da se radi o ukupnom iznosu od 1600 KM za sve ostale medije, ali nije precizirao koja je to cifra, te istakao da će o tome odlučiti Organizacioni odbor manifestacije, a ne načelnik općine Munib Alibegović.

Iako su novinari postavili brojna konkretna pitanja i na njih su dati odgovori, ostalo je nejasno da li su sve donešene odluke o organizaciji ovogodišnjeg “Visočkog ljeta” i konačne.

Činjenica je da se puno stvari oko organizacije treba promjeniti što je priznao i jedan od dugogodišnjih organizatora Asmir Hodžić.
„Već godinama se ponavlja ista greška, pet do dvanaest dobijemo Zaključak OV Visoko. Ovo treba raditi odmah nakon završetka manifestacije. Zna se ko je „kultura“ u gradu, neka onda to javno preduzeće organizuje ta dešavanja. Zna se i šta rade mediji, neka nastave raditi svoj posao. Prošle se godine više od 50 000 KM dalo za kulturna dešavanja pa ni na šta nije ličilo, a da i ne govorim o utaji poreza. Također i o prihodima i rashodima s „Visočkog ljeta“ dalo bi se dosta polemisati“ – između ostalog komentar je Asmira Hodžića.

Proudly powered by WordPress