Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

CIKBiH: Odmah poduzeti aktivnosti na usklađivanju Općinskih statuta s izbornim zakonom BiH

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) od nadležnih institucija u BiH očekuje da odmah poduzmu aktivnosti na rješavanju problema usklađivanja općinskih statuta s Izbornim zakonom BiH. Izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH iz 2004. godine propisano je učešće pripadnika nacionalnih manjina u izborima za općinski nivo, saopćeno je danas iz CIK-a BiH. 

Izmijenjeni i dopunjeni Izborni zakon BiH je stupio na snagu nakon raspisivanja općinskih izbora 2004. godine zbog čega se na tim izborima nije mogao provesti izbor za predstavnike nacionalnih manjina. 

Općine su prema Izbornom zakonu BiH imale obavezu uskladiti statute u pogledu osiguranja zagarantiranih mjesta u općinskim vijećima/skupštinama općina za pripadnike nacionalnih manjina odmah po stupanju na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. 

Centralna izborna komisija je 25. juna 2007. godine podsjetila općinska vijeća/skupštine općina na tu zakonsku obavezu, a zatim je 24. marta ove godine poslana i uregencija u kojoj se pozivaju nadležna općinska tijela vlasti da usklade statute s Izbornim zakonom BiH. 

Prema saznanjima Centralne izborne komisije BiH, do danas je samo 39 općina uskladilo statute s Izbornim zakonom BiH, 13 općina je pokrenulo inicijativu za usklađivanje statuta, sedam njih je obavijestilo CIKBiH da nemaju obavezu mijenjati statut, tri općine još nisu pristupile usklađivanju, a 80 njih i pored ponovljenog zahtjeva nije obavijestile CIK da li su poduzele bilo kakve aktivnosti na usklađivanju statuta. 

Centralna izborna komisija BiH podsjeća da Bosnu i Hercegovinu obvezuje Opći okvirni sporazum za mir u BiH i Aneks 4. sporazuma-Ustav BiH na poštivanje Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina. 

Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila 2003. godine, propisuje da se Okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina direktno primjenjuje i sastavni je dio pravnog sistema BiH i entiteta. 

U CIK-u posebno ističu činjenicu da je Kopenhagškim kriterijima ustanovljenim na sastanku Evropskog vijeća u Kopenhagenu 1993. godine propisano da zemlje kandidati za ulazak u EU moraju ispuniti određene kriterije. 

Kao prvi od njih navodi se stabilnost institucija koje garantiraju demokraciju i vladavinu zakona, ljudskih prava i zaštitu manjina, a isto se navodi i u prioritetima evropskog partnerstva iz novembra 2007. godine. 

(Fena)

Proudly powered by WordPress