Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nekoliko vijesti iz Ze-do kantona

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je prijedlog Programa socijalno – intervenirajućih mjera za ovu godinu i za njihovo provođenje planira iz budžeta izdvojiti milion KM. Program sadrži sedam socijalno-intervenirajućih mjera, kojim bi u ovoj godini trebalo biti obuhvaćeno oko 18.000 osoba iz svih 12 opština Zeničko-dobojskog kantona.
Jednokratnu novčanu pomoć po 100 KM dobiće 1.710 socijalno ugroženih porodica. Subvenciju za električnu energiju od 20 KM dobiće 7.000 penzionera. Za 100 socijalno najugroženijih porodica planirana je isplata po 500 KM, dok je za 890 učenika iz socijalno ugroženih porodica predviđena pomoć od po 100 KM za nabavku školskog pribora. Za poboljšanje uslova stanovanja biće izdvojeno 200.000, a do 5.000 KM dobiće 40 porodica. Za rad pet javnih kuhinja planirano je 150.000 KM, dok je za 4.000 socijalno ugroženih predviđena nabavka prehrambenih paketa pojedinačne vrijednosti do 40 KM.

(Fena)

Preventivno cijepljenje domaćih životinja protiv Crnog prišta (Antraxa), iz Budžeta ZDK će biti podržano sa 70.000 maraka. Sredstva je Vlada ZDK odobrila na svojoj posljednjoj sjednici, a uskoro će preko resornih opštinskih službi biti prebačena veterinarskim stanicama u svim opštinama ovog kantona, izuzev Opštine Doboj Jug, gdje nije zabilježen niti jedan slučaj Antraxa kod životinja.

(Zeda)

Tokom prošle godine REZ razvojna agencija za područje Centralne BiH je implementirala 15 projekata, i angažovala se na razvoju malog i srednjeg poduzetništva, istaknuto je jučer u izvještaju na redovnoj Skupštini REZ-a u Zenici.

“U ovom sektoru implementirano je čak sedam projekata, finansiranih uglavnom uz pomoć stranih donatora. Kroz asistenciju za mala i srednja preduzeća REZ Agencija je ostvarila kontakt sa 981 kompanijom u našoj regiji, a uspješno uradila 56 kasnije odobrenih poslovnih planova za firme. Kroz rad Agencije ostvareno je ukupno oko 13 miliona KM direktnog stranog investiranja u mala i srednja preduzeća naše regije”, saopštila je Amela Malićbegović, direktorica Agencije.

(Zeda)

Proudly powered by WordPress