Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje iz MUP-a ZDK

Sutra se obilježava 1. maj, Praznik rada, kada je za očekivati da će veći broj građana napustiti svoje stanove i praznik provesti na izletištima. Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također za očekivati je i povećano konzumiranje alkohola i pojave da neka  lica, na taj način pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraćaju. Pored toga u proteklom periodu, bilo je i pojava da se na ovaj dan nosi i upotrebljava vatreno oružje, što je u nekim slučajevima imalo teške posljedice. S tim u vezi, Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-Dobojskog kantona poziva građane da daju doprinos da predstojeći praznici proteknu u povoljnim bezbjednosnim uslovima, te apeluje na građane da :

·         Prije izlaska iz stanova provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno osigurajte vaše stanove i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših ili stanova vaših komšija obavijestite policiju.

·         Na izletištima, posebno šumskim područjima vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka istu ugasite.

·         Ne upravljajte vozilima ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time ugrožavate i sebe i druge učesnike u saobraćaju, što može imati teške posljedice.

·         O informacijama o nezakonitom ponašanju lica tj. činjenju prekršaja, vršenju krivičnih djela, nelegalnom posjedovanju oružja itd. Obavijestite pliciju pozivom na 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava.  


Službenici policije će u skladu sa zakonskim obavezama vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, a posebno kontrolu upravljanja vozilima pod uticajem alkohola.Sa nadom da će građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos  bezbjednom obilježavanju ovog praznika, svim građanima našeg kantona sve najljepše povodom 1. maja Praznika rada.

Proudly powered by WordPress