Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kome i zašto u SDA smeta Dinka Omanović?

Proteklih dana smo istraživali i na adresu CIK-a slali dopise o tzv “nespojivosti funkcija” pa smo tako saznali da u Visokom toga ima čak i previše. Mnogi vijećnici to ne bi mogli biti, kao i direktori Javnih ustanova i Upravnih odbora. Nedavno, nakon “probne” liste SDA za naredne izbore nekim sadašnjim vijećnicima te stranke objašnjeno je da ne mogu biti na listi za naredne izbore zbog nespojivosti funkcija. Konkretno se radilo o primjerima Mirze Handžića koji na listu nije mogao zbog toga što mu otac obnaša funkciju direktora javnog preduzeća i primjer Dinke Omanović koja je Općinska službenica.

U prvom primjeru smo dobili objašnjenje da zakonski Mirza Handžić nema pravo biti na listi, dok slučaj Dinke Omanović ima drugačije objašnjenje koje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Vašim aktom od 28.04.08.g. tražili ste mišljenje CIK-a BiH o postojanju sukoba interesa u slučaju istovremenog obavljanja poslova referenta za ovjeru potpisa, prepisa i rukopisa i eventualnog obavljanja funkcije vijećnika u Općinskom vijeću.

Istovremeno obavljanje poslova referenta za ovjeru potpisa, prijepisa i rukopisa i evntualnog obavljanja funkcije vijećnika u Općinskom vijeću, nije predmet Zakona o sukobu interesa u instutucijama vlasti BiH” – piše u zvaničnom odgovoru iz CIK-a BiH.

Prema nama dostupnik informacijma, neko iz vrha kadrovske SDA očigledno ne želi Dinku Omanović na listi kandidata SDA na predstojećim izborima, ili taj neko nema pojma o zakonima.

Odgovor ćemo vjerovatno saznati vrlo skoro, jer se večeras u 19.00 sati održava sastanak kadrovske komisije SDA na kojem bi trebale biti utvrđene kandidacione liste. 

Proudly powered by WordPress