Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bezobrazno nedopustivo: U turističkoj ponudi BiH se ne spominje Visoko!

Neopaženo i bez reakcije neke zvanične institucije iz Visokog je prošao jučerašnji dodatak u Dnevnom Avazu u kojem je Turistička zajednica BiH čitaocima ovog lista poklonila lijepo urađeni poster sa značajnim turističkim mjestima u našoj zemlji. Označeno je 47 lokacija počev od Sutjeske i završno sa Etno Selom “Stanišići”. Nevjerovatno ali istinito na ovoj listi nema Visokog!!??

Do kaga je? Da li je neko iz Visokog trebao objasniti ljudima iz Turističke zajednice BiH, da je Visoko puno prije Semira Osmanagića bilo Kraljevski grad u kojem je krunidbeno i grobno mjesto najvećeg Bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića!? Da li neko iz te zajednice zna da je nadgrobna ploča sa crkve Kulina Bana pronađena u Visokom i da li znaju da je Kulin Ban “Povelju” Dubrovčanima pisao iz Visokog? Zna li neko da je stolno mjesto Bosanskih kraljeva kao i Biskupsko bilo u Visokom? Zna li neko možda da je u Moštru postojao prvi univerzitet poslije Bolonjskog u Evropi?

Ovo je kardinalna i nedopustiva greška onih koji se bave turističkom ponudom u BiH. Ovo je još veća greška lokalnih dušebrižnika koji otimaju sa budžeta za lične interese, a o bosanskoj istoriji u Visokom se ne zna dalje od Ilijaša i Kaknja. Ustvari kako od onih koji u Visokom navijaju za Tursku, odnosno od onih koji u Kiseljaku navijaju za Hrvatsku očekivati da znaju nešto o  Kraljici Katarini i Tvrtku I Kotromaniću kad su naučili biti  Turski vazali odnosno Hrvatske sluge? Nikako! Ali poraz je da o tome ne znaju ništa ni oni koji bi to morali znati i koji su plaćeni da bi to znali.

Proudly powered by WordPress